• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo / Informer

29.11.2020

11:10

KORONA NAPADA VAŠE SRCE! Ovih 11 simptova ukazuje da morate posetiti lekara!

Društvo

KORONA NAPADA VAŠE SRCE! Ovih 11 simptova ukazuje da morate posetiti lekara!

Podeli vest

Iako se kovid na početku smatrao isključivo respiratornom bolešću, kasnije se pokazalo da ovaj opasni virus može da napadne i srce, kao i pluća, i da dovede do ozbiljnih oštećenja

Naučnici su utvrdili da kovid-19 može da dovede do zapaljenja srčanog mišića, do inarkta, poremećaja u radu srca, oštećenja ovog organa, kao i do stvaranja krvnih ugrušaka.

Stručnjaci iz "Mejo" klinike zbog toga su izdvojili upozoravajuće znake koji pokazuju da koronavirus napada srce i da je potrebno što pre otići kod lekara.

Oticanje nogu

Jedan od znakova da se stvara krvni ugrušak je oticanje nogu – obično obe noge.

Foto: Shutterstock

Bol u nozi

Kada počinje da se stvara krvni ugrušak, bol obično počinje da se javlja najpre u listu na nozi i osećaj je sličan grčevima.

Promene na koži

Ukoliko se krvni ugrušak stvara u rukama ili nogama, koža na ovim delovima tela može da postane crvena ili da dobije plavu nijansu. Može da dođe i do diskoloracije usled oštećenja na venama izazvanim koronom.

Osećaj toplote u nozi

Pored upornog, probadajućeg osećaja u nozi, poput grča u mišiću, osećaj bola ili toplote u nozi takođe može da bude upozorenje na stvaranje krvnog ugruška. Kako krvni ugrušak napreduje, tako koža okolo postaje crvena i dopla na dodir.

Pritisak u grudima ili rukama

Prema navodima klinike Mejo, znaci infarkta su pritisak, bol ili stezanje u grudima, kao i osećaj bola koji se širi na vrat, vilicu ili leđa.

Foto: Shutterstock

Mučnina

Problemi sa varenjem, gorušica i bol u stomaku takođe mogu da budu simptomi infarkta.

Nedostatak daha

Pošto korona virus utiče na pluća, simptom nedostatka daha može da bude vrlo zbunjujuć – da li je reč o kovidu, infarktu ili oboje? Šta god da je u pitanju, ako imate problema sa disanjem, pravac kod lekara!

Hladan znoj

Kada srce ne radi normalno, treba mu više snage da pumpa krv. Zbog toga se javlja osećaj anksioznosti i pojačava se znojenje.

Umor

Umor koji se oseća negde duboko u telu, maltene u kostima, a ne ona uobičajena pospanost, takođe može da bude znak problema sa srcem.

Foto: Shutterstock

Iznenadne vrtoglavice

Ukoliko imate iznenadne vrtoglavice i osećate kao da ćete se svakog časa onesvestiti, odmah potražite stručnu pomoć. 

Brži ili sporiji rad srca

Ukoliko osećate da vam srce radi sporije ili brže nego inače, a pored toga imate bolove u grudima ili nedostatak vazduha, trebalo bi da što pre potražite pomoć lekara jer su i to znaci srčanih problema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17