• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.12.2021

12:00

PRETILI SU SILOVANJEM, MORALA SAM DA REAGUJEM! Biljana Obradović u INFORMEROVOJ AKCIJI pričala o sajber nasilju!

printscreen

Društvo

PRETILI SU SILOVANJEM, MORALA SAM DA REAGUJEM! Biljana Obradović u INFORMEROVOJ AKCIJI pričala o sajber nasilju!

Podeli vest

Srpska novinarka, voditeljka, manekenka i portparol Fudbalskog kluba „Partizan“, Biljana Obradović otkrila je kakve ružne poruke svakodnevno dobija

U okviru kampanje koju je pokrenuo Informer u saradnji sa javnim ličnostima "Trpiš teror na netu, obrati se svetu", Biljana Obradović je pričala o nasilju na inrenetu. 

- Znate kako, ja radim na televiziji 25 godina. Ja sam navikla da vas neko više voli, da vas neko manje voli i uvek u dobu interneta neko može da ostavi komentar na vaš račun. Ja sam prosto jedna odrasla, stabilna i zrela osoba koja je mentalno jaka, tako da mene ničiji komentar ne može poljuljati jer ja imam jednu izgrađenu karijeru. Ali me prosto brine što je takav način govora, među mladima, postalo nešto što je sasvim normalno, što se smatra normalnim da nekome udarite šamar, da nekoga opsujete, da izvršite vršnjačko nasilje. To je ono na šta mi moramo da obratimo pažnju kao javne ličnosti u društvu, da prosto preveniramo takve probleme i da, pre svega, roditelji u dogovoru sa institucijama rade na takvim problemima, odnosno da se krene od njihovog samog starta - rekla je Biljana. 

Ona je otkrila i kakva je sadržina ružnih i neprijatnih poruka koje dobija u inboks, kao i ko joj najčešće piše. 

- Šta mi pišu? Pa, zavisi od teme koje se bavim toga dana ili te nedelje ili nekog njihovog ličnog nezadovoljstva. Naravno to nisu reči koje su prijatne, ima dosta psovki, dosta mizogonije. Onda imate osobe koje smatraju da mogu bolje da urade neki posao od vas, pa vam onda upućuju pogrdne poruke u vezi s tim šta ste uradili. Ali u svakom slučaju, ja kao odrasla osoba ne obraćam mnogo pažnje na takve stvari. Naravno, nekada se desi da me određena poruka iznervira, samo zato što kroz nju mogu da vidim što osoba koja mi upućuje, apsolutno ne zna ni ko sam, ni šta sam, ni koliko godina se bavim novinarstvom, koliko godinama sam u medijima, koliko godina se bavim PR-om. Dakle, to nisu osobe koje su upućene u moju karijeru, to nisu osobe koje su pratile moju karijeru. To je jednostavno neko njihovo lično nezadovoljstvo, bunt prema svemu i svačemu, jednostavno bih rekla tako. Ja lično dobijam poruke neprijatne sadržine, ne toliko često, opet zavisi od teme kojom se u tom trenutku bavim. Ono što je mene nekako zabrinulo najviše jeste da je reč o deci koja imaju između 10 i 15 godina. Desi se i da mi neka starija osoba od 20, 25 godina uputi neprimereni sadržaj, međutim toga je u manjini.- pričala je Biljana.

Novinarka je za Informer ispračala o traumatičnom iskustvu koje je doživela na internetu, kada je, kako kaže, morala da kontaktira odeljenje za tehnološki kriminal.

- Što se tiče mene, rekla sam da ja zaista mogu da prepoznam da li to ima smisla ili ne. Odnosno, da li je poruka opasna po moj život. Nisam neko ko diže halabuku i na taj način gradi svoj imidž. Prosto prepoznam kada je alarmantna situacija, pa sam samo u jednom slučaju, kada govorimo o poslu koji obavljam, morala da kontaktiram odeljenje za tehnološki kriminal. Osoba je pretila mom prijatelju i pretila da će silovati njegovu ćerku - pričala je Biljana, a potom otkrila koliko ljudi je blokirala na društvenim mrežama: 

- Kolika osoba mi je na bloku? Pa ne znam. Moj profil ima negde oko 21-22.000 pratilaca. Mislim da imam negde oko petnestak osoba na bloku. Prosto iz razloga što više ne dozvoljavam nikome da moj privatni prostor, bez obzira što tu delim i neke poslovne iniformacije, bilo ko ugrožava. Ja u početku, pokušam da uđem u neku normalnu konverzaciju, ali kad vidim da se s druge strane nalazi osoba koja apsolutno ne želi da bude uverena u ništa suprotno, niti da dobije neko razumno objašnjenje i koja nastavlja s nekulturnim porukama razne vrste, a možete zamisliti koje su to poruke budući da sam žena i da se bavim javnim poslom i radim u fudbalskom svetu, onda mi je lakše da ih blokiram pa nek razmišljaju kako će drugi put doći do mene ili do neke druge javne ličnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Min

pre 2 godine

Izgleda ko neka lujka, imala je veliku prazninu I razliku u godinama kada je radila na tv- u. Nismo je vidjali u kontinuitetu, poznata je iz emisije City posle je nigde nije bilo. Come se bavila svih ovih godina, propala.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14