• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - K. M.

22.06.2022

09:37

KIRIJE NIKAD SKUPLJE! Soba za studenta od 7 kvadrata čak 150 evra! AKADEMCI MUKU MUČE DA NAĐU ADEKVATAN SMEŠTAJ

Informer DN

Društvo

KIRIJE NIKAD SKUPLJE! Soba za studenta od 7 kvadrata čak 150 evra! AKADEMCI MUKU MUČE DA NAĐU ADEKVATAN SMEŠTAJ

Podeli vest

Basnoslovne cene iznajmljivanja u agencijama za nekretnine objašnjavaju dolaskom Rusa, koji masovno iznajmljuju stanove i ne pitaju koliko košta


Studenti će od naredne školske godine za smeštaj u Beogradu plaćati najviše dosad! Cene iznajmljivanja već mesecima nerealno rastu, pa tako jedan stanodavac za studenta izdaje sobu od sedam kvadrata za čak 150 evra!?!

Cimeri

Vratio se trend da nekoliko studenata iznajmi jedan stan, pa se podele po sobama

Milić Đoković, agent za nekretnine

Oni koji ne žele da žive u stanu sa nepoznatim ljudima i planiraju da iznajme garsonjeru moraće da izdvoje i više novca jer bez 200 evra gotovo da ne možete pronaći nikakav stan u Beogradu. Najjeftinije će proći oni koji su spremni da žive na dalekoj periferiji, gde manji stan još uvek može da se pronađe za oko 150 evra plus režije. Jun, inače, važi kao 'najbolji mesec' za iznajmljivanje stanova, pa se očekuje da će cene u narednom periodu samo dodatno 'skakati'.

Foto: Informer DN

Cene skočile

Ništa bolja situacija nije ni u Novom Sadu, gde se cene garsonjere kreću od 150 do 300 evra, dok će nešto jeftinije proći studenti koji nekretnine iznajmljuju u Nišu.

 

Cene za najam
stanova u Novom Sadu
Cene za najam 
stanova u Nišu
Tip Cena Tip Cena
Soba 100 Soba 75-90
Garsonjera 150-300 Garsonjera 120-220
Jednosoban stan 200-350 Jednosoban stan 150-300
Dvosoban stan 250-500 Dvosoban stan 150-350
Trosoban stan 350-800 Trosoban stan 300-500

* Cene su izražene u evrima

Najviše kirije dosad u agencijama objašnjavaju dolaskom velikog broja Rusa, koji masovno iznajmljuju stanove u srpskoj prestonici i ne pitaju koliko košta. To su iskoristili vlasnici stanova i podigli cene, a problem je i to što realno nedostaje slobodnih nekretnina na tržištu.

Studentkinja Ana Marković već godinama iznajmljuje stanove u Beogradu, ali, kako kaže, ovako visoke cene i malu ponudu kao u poslednjih mesec dana nikad nije videla.

Cene za najam stanova u Beogradu
Tip Cena
Soba 150
Garsonjera 150-350
Jednosoban stan 200-400
Dvosoban stan 250-450
Trosoban stan 350-500

* Cene su izražene u evrima
 

- Cene rastu iz nedelje u nedelju, a ponuda nikad nije bila manja iako je kraj juna idealno vreme za traženje stanova. Prvo sam sama po oglasima tražila stan, ali kada su mi za 250 evra ponudili nekadašnju menjačnicu preuređenu u garsonjeru, kao i šupu u kojoj je WC u ormaru, odustala sam i otišla u agenciju po pomoć. Ali ni tamo nisam imala više sreće. Već 15 dana nude mi stanove koji su daleko iznad mojih mogućnosti. Recimo, lepo sređenu garsonjeru u centru koja košta 300 evra plus režije. Čula sam da je situacija takva jer je malo stanova na tržištu, a i dosta stranaca uzima stanove, pa su vlasnici drastično podigli cene. Sramota je i da vidite šta se sve iznajmljuju, kakvu starudiju nude, i to za ogromne pare! - kaže ona.

Saveti

  • Redovno pratite ponudu oglasa za iznajmljivanje kako biste mogli brzo da reagujete
  • Najbolji period za potragu stanova je tokom juna
  • Angažujte agencije za nekretnine koje su upisane u zvanični Registar posrednika

Milić Đoković, agent za nekretnine, kaže da su zbog velike tražnje stanova za izdavanje cene dostigle značajan rast, pa studenti dolaze do raznih ideja kako bi prošli što povoljnije.

- Nekadašnji trend iznajmljivanja soba se vratio. Posle mnogo godina trenutno je veoma popularno da nekoliko studenata iznajmi jedan stan, pa se podele po sobama. Razlog za to su, svakako, visoke cene najma. Studenti iz unutrašnjosti stanove uglavnom traže blizu fakulteta ili studentskih domova. Stanodavci, naravno, koriste priliku da zarade, pa cene 'divljaju' - objašnjava Đoković.

Foto: Informer DN

Traže veće stanove

On dodaje da je činjenica da nedostaje kvalitetnih nekretnina za izdavanje na tržištu, što takođe utiče na cene.

- One najtraženije prestoničke lokacije su skuplje nego ikada do sada. Na primer, za Banovo brdo sada je potrebno oko 500 evra za dobro opremljen jednoiposoban stan. Ista situacija je i na Novom Beogradu. Moj savet za studente jeste da budu strpljivi i da u potrazi za stanom ne gledaju one najpopularnije lokacije - kaže Đoković.

Stanovi samo za bogate

Društvene mreže često služe za oglašavanje stanova koji se iznajmljuju, a za to čak postoje i posebne grupe. Tako je na jednoj oglašen stan za izdavanje u Novom Sadu, a opis vlasnika stana razbesneo je javnost u Srbiji! U njemu se navodi da se u Radničkoj ulici izdaje stan od 35 kvadrata.

"Stan je u fulu, a cena mesečnog najma je 370 evra. Stan nije za prosečne ljude koji rade za 50.000 dinara. Namenjen bogatijim studentima sa juga Srbije ili iz Bosne", stoji u oglasu!?!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gedza

pre 1 godinu

a kad cujemo da su crnogorijanci podignemo za jos 200 eura

zora

pre 1 godinu

U FR. po zakonu prostorija ispod 9m2 nije soba i nemoze se izdati kao takva. Drzava bi morala da poradi na tome jer ja to zovem zaradom na kokosinjcu. Sram vas bilo.

zora

pre 1 godinu

Studenti bi trebali da se ujedine pa prema broju nadju veliki stan gde bi svako imao sobu i zajednicku kuhinju i kupatilo. Imali bi veci konfor od kokosinjca. Napravili bi postovanje odredjenih stvari tako da svako ima svoju intimu. Kirija nebi bila skuplja nego u kokosinjcu. Tako je radila moja cerka u Kanadi. Imali su odlican stan a kirija nije ispadala skupo.

Pera

pre 1 godinu

Uhvatite se za dve tri ponude i to servirate narodu kao obrazac .. stvarno ste idioti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!
Lukav plan, ali zamalo

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!

Lavovski deo sredstava iz paketa pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, koliko su SAD izdvojile, biće utrošen na popunu odbrambenih rezervi samih Sjedinjenih Država i nabavku naoružanja za Ukrajinu, opet u SAD, kao i na destabilizacija situacije u zemljama oko Rusije - Belorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Jermeniji. Obični Ukrajinci neće dobiti ništa direktno od ovog "zlatnog tuša". Osim obaveze da poginu iz zahvalnosti za pruženu pomoć na bojnom polju za interese Vašingtona.

06.05.2024

21:23

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija