• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

31.01.2023

07:00

OPREZ! U VOJVODINI OTKRIVEN PRVI SLUČAJ OPASNE BOLESTI! Smrtonosni parazit stigao u Srbiju

Društvo

OPREZ! U VOJVODINI OTKRIVEN PRVI SLUČAJ OPASNE BOLESTI! Smrtonosni parazit stigao u Srbiju

Podeli vest

U Srbiju je stigao smrtonosni parazit (multilokularni ehinokok), koji na čoveka prenose lisice ili šakali!

Prvi slučaj zaraze otkriven je kod žene (67) iz Sremske Mitrovice, a drugi, za koji se čekaju nalazi, u Sremu i reč je o muškarcu.

Do zaraze parazitom dolazi ukoliko se pojede nedovoljno obrađeno meso zaražene divljači ili voće i povrće iz bašte koje je kontaminirano izmetom životinje, upozoravaju stručnjaci. Da stvar bude još opasnija, na pijacama širom zemlje, upravo iz ovog dela Vojvodine gde je zaraza izolovana, stiže najviše voća i povrća, pa postoji bojazan, da se ovo opako oboljenje ne raširi velikom brzinom!

Širi se kao tumor

Profesor Katedre za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu dr Dušan Lalošević, koji je i prvi izolovao ovaj parazit, naglašava da je klinička slika pacijenta veoma ozbiljna i da se manifestuje kao karcinom.

Odstranili joj deo jetre

Zaraženoj pacijentkinji zbog oboljenja od ovog parazita odstranjen je i deo jetre.

- To je moralo da se uradi jer je postojala sumnja na tumor, a iz žučnih vodova se pojavio gnoj. Na sreću, hirurški deo je odlično prošao, žena je kratko ostala u bolnici. Svakako zbog ozbiljnosti bolesti sada slede oporavak i dugotrajno lečenje - otkriva dr Dušan Lalošević.

- Za razliku od običnog ehinokoka, ovaj parazit raste u čoveku i metastazira, odnosno širi se, pa liči na kancerogeno tkivo. Ova vrsta parazita do sada nije registrovana u Srbiji. Ukoliko se parazit ne ukloni na vreme, moguće su brojne komplikacije, pa i smrt kod zaražene osobe - napominje prof. dr Lalošević i otkriva kako je izgledao prvi susret sa zaraženom pacijentkinjom:

- Žena se javila sa bolovima u stomaku i mi smo konstatovali tumorsku promenu od pet-šest centimetara u levoj polovini jetre. Ništa nije ukazivalo na rak, nego na benignu promenu koja nije rasla, ali se žena žalila na bolove. Odlučili smo da je operišemo u Kliničkom centru Vojvodine i ispostavilo se da nije tumor, nego retko parazitarno oboljenje. Kada je isečak stigao na patologiju krajem decembra, tada sam i postavio dijagnozu.

Inače, dodaje doktor Lalošević, ovaj parazit se dobija isključivo od lisice i šakala, a epicentar zaraze trenutno jeste Srem.

- Kod nas nema besnila, ali lisice su se razmnožile, a šire se i šakali, koji su takođe prenosioci ovog parazita. Pacijentkinja je iz okoline Sremske Mitrovice, a postoji sumnja na još jedan slučaj, takođe u Sremu. Možda je i ranije bilo ovih slučajeva, ali ih niko nije prepoznao i sada radim reviziju starih slučajeva - kaže naš sagovornik.

Da je reč o ozbiljnom parazitu koji ostavlja stravične posledice po zdravlje, napominje i zamenica upravnika Klinike za infektivne bolesti KCV prof. dr Maja Ružić.

Šta je zarazni ehinokok?

Multilokularni ehinokok je mala pantljičara, dužine dva-tri milimetra, koja živi u tankom crevu lisice, šakala i drugih divljih mesoždera. Kada se pojede zaraženo meso ili povrće, kod čoveka se javlja u vidu mnogobrojnih malih cisti na jetri, sličnih koloidnom karcinomu, i imaju sklonost da se šire po organizmu.

Infekcija se razvija podmuklo, dugo bez simptoma, a kada se simptomi jave, prvo u vidu bola u stomaku, parazitske ciste su se obično već toliko proširile da se pacijent ne može čak ni operisati. Samo na vreme preduzeta operacija može trajno izlečiti obolelog. Ako operacija nije moguća, daju se lekovi, čije delovanje nije potpuno efikasno.

 

Prema njenim rečima, do zaražavanja dolazi kada se parazit razvija u crevima lisice, pa ona kontaminira sredinu svojim izmetom.

- Tako dolazi do kontakta jaja parazita sa zemljom na kojoj se uzgaja kupus ili neka druga biljka. Čovek potom unese u organizam kontaminiranu hranu i tako se zarazi. Parazit zatim kroz krvotok ulazi u organizam i dolazi do jetre, pluća, mozga, kostiju, bubrega i "napada" ih. To praktično znači da svako nedovoljno oprano povrće iz bašte gde je ostao izmet lisice može da prenese ovaj parazit. Druga mogućnost zaraze jeste da se pojede termički nedovoljno obrađeno meso zaražene divljači. Nema prenosa sa čoveka na čoveka - upozorava dr Ružić.

Doživotna terapija

S obzirom na to da je reč o zarazi sa fatalnim posledicama, pojedini pacijenti i nakon što se izleče, doživotno moraju da piju terapiju.

- Pošto nam je ovo prvi takav pacijent, ne znamo kako će biti dalje. Bitno nam je da ima lekova i da se pacijentu prepisuje simptomatska, antiparazitarna terapija. Kod nekih to može da bude i do kraja života - navodi Ružićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija