• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

24.05.2023

23:20

KARADŽIĆA U BRITANSKOM ZATVORU DRŽE U ROPSTVU! Advokat Petronijević upozorava, ne znam koliko još može da živi u takvim uslovima!

Društvo

KARADŽIĆA U BRITANSKOM ZATVORU DRŽE U ROPSTVU! Advokat Petronijević upozorava, ne znam koliko još može da živi u takvim uslovima!

Podeli vest

Nemamo informaciju o njegovom zdravstvenom stanju, ali sumnjamo da je pod jakim psihičkim pritiskom, te je pitanje koliko još može da živi, izjavio je Goran Petronijević za "RIA Novosti"

Pismo 120 srpskih intelektualaca o kršenju prava bivšeg lidera Republike Srpske Bosne i Hercegovine (RS BiH) Radovana Karadžića u britanskom zatvoru praktično je ostalo bez odgovora, njegovo zdravlje u ropskim uslovima je u velikoj opasnosti, rekao je za "RIA Novosti" njegov advokat Goran Petronijević. 

- Jedan od članova porodice prethodno je dobio mejl od uprave zatvora da se prava zatvorenika ne krše. Sa mnom, njegovim zvaničnim braniocem, gospodinu Karadžiću je zabranjen kontakt već nekoliko meseci. Kontakt sa ostalim licima je takođe ograničen. Sa suprugom i ćerkom može da razgovara samo telefonom i to u kratkim intervalima od po nekoliko minuta, i to samo na engleskom jeziku - kaže Karadžićev advokat.

Petronijević dodaje da su njegova prava narušena do neverovatnih razmera.

- Tamo ne služi kaznu, već ga drže u ropstvu. Nemamo informacije o njegovom zdravstvenom stanju, kriju to od nas. Verujem da je njegovo zdravlje ugroženo, jer trpi veliki psihički pritisak i prava su mu ugrožena. Sistem je toliko zatvoren da sam veoma pesimističan, ne znam koliko još može da živi ovako - dodao je Petronijević.

Foto: Beta

Advokat Petronijević strahuje da Karadžić neće izdržati ropske uslove u britanskom zatvoru

Karadžićeva porodica i odbrana pokušali su da angažuju nekoliko britanskih advokata da ga zastupaju, ali su "nakon što su kontaktirali zatvor i Ministarstvo pravde svi su odbili bez objašnjenja".

Bivši predsednik RS BiH prebačen je u maju 2021. godine iz Haga u zatvor u Velikoj Britaniji na ostrvu Vajt.

Podsetimo, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) proglasio je Karadžića krivim po 10 od 11 tačaka za zločine u Bosni i Hercegovini, te ga osudio na 40 godina zatvora.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 11 meseci

Kolonijalisti, robovlasnici, fašisti, nacisti, lopovi , pljačkaši, razbojnici! Sve su ovo reči ili pojmovi koji od prilike opisuju Engleze, odnosno britansku državu! S' tim što su oni još gori od svega ovog gore navedenog! To je jedna odvratno bolesna država!

kostadin

pre 11 meseci

Pokrao je i prokockao pare. Pokrao je 50,000.000 KM iz banke i prokockao neovac koji je sakupila dijaspora. Na zapadu je pronevera sto puta teži prekršaj od ubistva.

zora

pre 11 meseci

Svet zna da su Britanci gori od fasista. NJihova proslost je dokaz genocida, masakra nad starosedeocima okupiranih drzava, porobljen narod prodavan na pijacama, sva moguca zla se mogu pripisati njima. Sta je izivljavanje nad jednim covekom prema milionima ljudi koje su oni unistili. Nikada im niko nije sudio, upleteni su u sve moguce lose afere na planeti. Zato ih i boli sto sa Rusima nemogu da izadju na kraj. Za sada.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija