• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug.rs

01.06.2023

15:44

GOJAZNOST NIJE SAMO ESTETSKI PROBLEM! Prevencija je najvažnija kod školske dece - Loše navike u ishrani mogu izazvati brojna oboljenja

printscreen

Društvo

GOJAZNOST NIJE SAMO ESTETSKI PROBLEM! Prevencija je najvažnija kod školske dece - Loše navike u ishrani mogu izazvati brojna oboljenja

Podeli vest

Gojaznost nije samo estetski problem već predstavlja i faktor rizika koji može izazvati brojne zdravstvene poremećaje i bolesti istaknuto je danas na konferenciji "Prevencija gojaznosti: Budućnost zdrave nacije".

Načelnica centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut, dr Jelena Gudelj Rakić rekla je  da je jedna od najvećih opasnosti gojaznosti hipertenzija ili povišeni krvni pritisak, ali ne i jedina, jer gojaznost može izazvati i druge kardiovaskularne bolesti, ali i bolesti poput dijabetesa, kancera, opterećenja kičmenog stuba.

- O prevenciji gojaznosti važno je govoriti od detinjstva s obzirom na to da gojaznost u detinjstvu i u adolescenciji vodi i ostanku prekomenroj uhranjenosti u starijem životnom dobu. Ukoliko se ne spreči na vreme javljaju se ozbiljniji zdravstveni problemi i skraćuje životni vek - navela je Gudelj Rakić.

Istakla je da se navike u ishrani stiču u najranijem detinjstvu, pre svega u porodici, a zatim u svom širem okruženju.

- Prevashodno je važno uputiti poruku roditeljima da budu najbolji primer svojoj deci. Izdvojiti vreme ujutru za doručak pre polaska na posao. Birati raznovrsnu hranu. Izbegavati prženje i pohovanje kao način pripremne hrane. I naravno pored ishrane važna je i fizička aktivnost - rekla je Gudelj Rakić.

Foto: Shutterstock

Predstavnica Struktura centra za gojaznost Marija Bursać Vukadin rekla je za Tanjug da mnogi ljudi ne znaju da je gojaznost jedan od dominantnih zdravstvenih problema današnjeg doba.

- Ova konferencija organizovana je sa ciljem da se podigne svest o gojaznosti kao zdravstvenom oboljenju sa idejom da se što više priča o prevenciji gojaznosti, pogotovo o prevenciji gojaznosti kod školske dece - rekla je Bursać Vukadin.

Dodala je da je Struktura centar u prethodnom periodu u saradnji sa tri škole u Beogradu organizovali projekat "Budi sit - budi zdrav, zdrava školska užina".

- U okviru projekta smo decu motivisali da se hrane zdravo, izbace gazirana pića. I deci se to jako dopalo, dopalo se profesorima i vrlo nam je uspešan projekat. Tako da malim koracima treba edukovati i decu i roditelje, o zdravoj ishrani i zdravom životu - navela je Bursać Vukadin.

Foto: Freepik.com

Dodala je da je važno pričati o gojaznosti, jer sa razvijanjem modernih tehnologija sve više vremena deca i odrasli provode ispred ekrana i manje su aktivni. Direktorka sektora za ugovaranje zdravstvene zaštite RFZO Mirjana Uzunović Mako rekla je da će se država u narednom periodu prevencijom i ranom dijagnostikom baviti sistemski ulaganjem u mere prevencije.

- Poznato je da je svako ulaganje u prevenciju i ranu dijagnostiku bolesti višestruko korisno kako za pojedinca tako i za društvo u celini - navela je Uzunović Mako. Dodala je da je važno ukazivati na zdrastvene rizike koje gojaznost izaziva i da se podigne svest građana o značaju prevencije.

- Gojaznost nije samo višak kilograma i estetski problem kako se inače doživljava već je to i ozbiljan medicinski problem. O razmerama tog problema svedoči podatak da je u samo dve decenije stopa gojaznosti u evropi povećana tri puta - rekla je Uzunović Mako.

Istakla je da su gojaznost koja se određuje na osnovu indeksa fizičke mase veća od 30 i predgojaznost ili prekomerna težina kada je indeks preko 25 poprimili epidemijske razmere i glavni su faktori rizika za nastanak mnogih bolesti poput kardiovaskularnih, malignih, dijabetesa, bolesti digestivnog trakta, oboljenja kičme i zglobova pa i psihijatrijskih poremećaja poput depresije.

- U Srbiji 2019. godine više od polovine stanovništva starijeg od 15 godina bilo prekomerno uhranjeno, tačnije 57,1 odsto od toga predgojazno 36,3 i 20,8 odsto - istakla je Uzunović Mako.

Foto: Shutterstock

Dodala je da iako stopa gojaznosti raste, na sreću to i dalje nije u onim razmerama kao u drugim zemljama Evrope, poput Portugala, Mađarske ili Turske gde premašuje stopu od 30 odsto.

- U cilju prevencije prekomerne uhranjenosti na teret sredstava obavezne zaštite u okviru preventivnih pregleda dece propisano je merenje težine indeksa telesne mase i merenje struka -istakla je Uzunović Mako.

Naglasila je da je RFZO od prošlog meseca na osnovu uputa izabranog lekara osiguranicima pruža usluge savetovanja u vezi sa ishranom, ali i hirurško lečenje uključujući i gastrički balon u slučajevima kada je to neophodno.

- RFZO obezbeđuje i rehabilitaciju dece zbog prevencije komplikacija gojaznosti u trajanju od 21 dan u specijalnoj bolnici "Čigota". Dete od 12 do 18 godina može i dva puta biti upućeno na ovu vrstu rehabilitacije na osnovu uputa izabranog pedijatra i odgovarajuće medicinkse dokumentacije - istakla je Uzunović Mako.

Naglasila je da bez obzira na mogućnosti lečenja koje omogućava RFZO, prevencija gojaznosti se pre svega ogleda u uravnoteženoj ishrani i odgovarajućoj fizičkoj aktivnosti. Konferenciju

"Prevencija gojaznosti: Budućnost zdrave nacije" organizovao je Struktura centar za gojaznost, European Communication Center i Udruženje za edukaciju i prevenciju gojaznosti, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14