• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

08.08.2023

12:11

Srpkinja doživela šok u Hrvatskoj! Htela da podigne 10 e detetu za igračku na bankomatu, sreća pa nije pritisnula taster!

Informer DN

Društvo

Srpkinja doživela šok u Hrvatskoj! Htela da podigne 10 e detetu za igračku na bankomatu, sreća pa nije pritisnula taster!

Podeli vest

Iako se turisti ove godine u Hrvatskoj najviše žale na cene hrane, parkinga i smeštaja, slučaj podizanja novca na bankomatu jednu srpsku turistkinju je ostavio blago rečeno u šoku.

U najkraćem na 10 evra koje je htela da podigne na bankomatu mogla je da ostane bez tačno 9,75 evra.

- Plaćala sam sve karticom, ali kada sam htela detetu da kupim neku igračkicu na ulici, otisla sam do najbližeg automata. Nije bila poznata banka u pitanju. Bila mi je ponuđena opcija da podignem 100 evra, 150, 300 i 500. Kada sam kliknula na drugi iznos i ukucala 10 evra sitnim slovima je pisalo da usluga košta 9,75 evra. Blago rečeno bila sam u šoku - kaze čitateljka iz Srbije koja ove godine letuje na Braču.

Prema aktuelnoj ponudi banaka u omiljeni destinacijama naših turista (Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj), za korišćenje stranih kartica na bankomatima banke uglavnom naplaćuju proviziju, koja iznosi ili do 3,5 odsto vrednosti transakcije tj. novca koju podižete sa bankomata ili fiksnih od 2,5 do 3,5 evra. Takođe, na primer u Hrvatskoj banke spoje ova dva slučaja, te vam naplate i proviziju u odnosu na visinu transakcije, kao i fiksnu naknadu.

Foto: Informer DN

 

Provizije na bankomatima u Hrvatskoj zavise od banke do banke, pa se tako možete naći u situaciji da na bankomatu plaćate i fiksnu naknadu za dizanje keša, ali i kombinovanu tj. fiksan iznos na koji se dodaje procenat transakcije. Na primer, ako fiksan deo naknade iznosi 2 evra, plus procenat od 100 evra koje želite da podignete, banke u Hrvatskoj će vam uzeti ukupno oko 4,5 evra provizije, piše Blic.

Prema aktuelnoj ponudi banaka, većina banaka u Hrvatskoj će vam naplatiti između 1,5 i 2,5 odsto vrednosti transakcije, plus fiksan iznos od 1,13 do preko 2 evra. Takođe, pojedine banke uzimaju samo procenat od transkacije, s'tim što imaju definisan minimum od oko 3 evra.

Pazite se duple konverzije

Kako navode na sajtu NBS, ukoliko posedujete platnu karticu koja zadužuje vaš dinarski račun, morate imati u vidu troškove konverzije valute, čija se visina razlikuje od vrste valute i same banke.

- Troškova konverzije neće biti ukoliko posedujete devizni račun u istoj valuti, povezan s vašom platnom karticom, koji će prilikom transakcije biti zadužen za odgovarajući iznos transakcije. Međutim, ukoliko vršite plaćanje u valuti koja je različita od valute na vašem deviznom računu, treba da znate da će banka u tom slučaju izvršiti duplu konverziju, i to npr.: ako ste robu i usluge plaćali u američkim dolarima, a devizni račun imate u evrima, banka će prvo izvršiti konverziju američkih dolara u dinare, a potom iz dinara u evre - upozoravaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija