• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

07.09.2023

08:41

SAZNAJEMO! Ovo su proizvodi kojima će biti snižene marže!

Informer

Društvo

SAZNAJEMO! Ovo su proizvodi kojima će biti snižene marže!

Podeli vest

Vlada Srbije je nakon pregovora sa trgovcima i proizvođačima donela odluku o sniženju cena određenih životnih namirnica.

Kako saznaje Informer od dobro obaveštenog izvora, među namirnicama kojima su snižene marže naći će se i mleko, hrana za bebe, kafa i dečije pelene.

Ovo su namirnice kojima će biti smanjena marža, a koje će u najskorijem roku i pojeftiniti:

Foto: Reuters

 

Marže mogu da se spuste bez ugrožavanja poslovanja

Problem visokih trgovačkih marži pokrenula je nedavno guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

- Ima prostora da se marže u maloprodajnim lancima smanje bez ugrožavanja poslovanja.Prema analizi finansijskih izveštaja pet najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji, trgovinske marže su u 2022. godini bile su za 36, 6 odsto više nego u 2019. godini - rekla je Tabakovićeva.

Foto: EPA / YONHAP

 

Sa njenim mišljenjem saglasna su i udrženja za zaštitu potrošača.

- Postoje proizvođači i trgovci koji žele maksimalno da zarade. Problem je kako obezbediti veću konkurenciju, jer je to način da se izvrši pritisak da spuste cene. Trgovci su iskoristili inflaciju da dodatno povećaju profit. Oni su tu da zarade i uvek će pokušavati da zarade najviše što mogu, nemamo pravo da im to sporimo. Ono kako možemo da se borimo protiv toga jeste stvaranje uslova za što veću moguću konkurencijuili merama države - istakao je Nenad Bumbić iz Udruženja "Zaštita potrošača".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija