• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug.rs

22.10.2023

14:30

Obrazovanje u Srbiji dostupno na osam jezika! Ministarka Đukić-Dejanović otvorila Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

Društvo

Obrazovanje u Srbiji dostupno na osam jezika! Ministarka Đukić-Dejanović otvorila Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović svečano je danas u Beogradu otvorila Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava pod nazivom "Učinimo svet boljim".

Tim povodom, ministarka je istakla da škole nisu samo mesta sticanja znanja, već i vaspitne ustanove čiji je cilj, između ostalog, osnaživanje ličnog razvoja učenika, podsticanje razvoja vrlina i pozitivnih vrednosti.

- Svesni užasnih tragedija koje su nas zadesile u maju, svesni neizrecivog bola zbog izgubljenih žrtava, želeli smo da ove godine pojačamo fokus na sajmu i damo podršku deci, roditeljima i nastavnicima. Stoga, pored kreativnog muzičkog i umetničkog programa učenika, predviđena je serija korisnih radionica, obuka i diskusija za učenike, njihove roditelje i nastavnike - istakla je Đukić Dejanović.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je navela, tokom sajma biće predstavljeni rezultati aktivnosti u okviru projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja, kao i radovi i knjiga pesama učenika sa Daunovim sindromom.

- Jako je važno da budemo valjan primer i da naučimo decu toleranciji i razumevanju, međusobnom poštovanju, ljubavi i specijalnim emocijama prema onima kojima je dodatna podrška potrebna. Želim da istaknem činjenicu da je obrazovanje u Srbiji dostupno na osam jezika nacionalnih manjina. Ovim se možemo ponositi i pohvaliti jer malo koja zemlja u svetu ima ovakvu brojku - rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, cilj ministarstva je da se obrazovni sistem uredi tako da bude kvalitetniji, raznovrsniji i podsticajniji, da bude održiv za učenike, prosvetne radnike i sve naše škole.

- Vlada Republike Srbije razume neophodnost ulaganja u materijalni status prosvetnih radnika, pa su plate od januara 2023. kroz čitavu godinu kumulativno povećane za više od 30 odsto. U stalni radni odnos od januara 2020. do 2023. prevedeno je 18.000 zaposlenih, koji su bili u statusu rada na određeno vreme. U protekle tri godine, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, investirano je 30 miliona evra u obrazovnu infrastrukturu i opremanje školskih prostora - navela je Đukić Dejanović.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Ministarka je podsetila i da je pokrenut program za scensku i audiovizuelnu umetnost uz podršku Nacionalne platforme "Srbija Stvara", kao i da se program kreativnih industrija koji spaja IT tehnologije i umetnost realizuje već tri godine. Svečanom otvaranju prisustvovali su i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar turizma i omladine Husein Memić, ministar sporta Zoran Gajić i ministar bez portfelja zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev.

Nakon svečanog otvaranja, predstavnici Vlade Srbije i dečiji pisac Ljubivoje Ršumović razgovarali su sa učenicima na štandu Ministarstva prosvete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija