• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ Novosti

02.11.2023

09:24

Lepo vreme se ne predaje! Detaljna vremenska prognoza do kraja novembra, evo kakav mesec je pred nama!

printscreen

Društvo

Lepo vreme se ne predaje! Detaljna vremenska prognoza do kraja novembra, evo kakav mesec je pred nama!

Podeli vest

Posle ekstremno toplog septembra i oktobra, u novembru, kao trećem jesenjem mesecu, prelazimo u poznu jesen.

- Temperatura neminovno pada. Još uvek će do polovine meseca biti temperatute malo iznad proseka, ali uz pad temperature polako. Prvih sedam dana maksimalne vrednosti na području Srbije biće od 17 do 22 stepena. Između 7. i 14. novembra, druga sedmica, one će biti između 15 i 20 stepeni. Posle 15. maksimalne vrednosti biće između 10 i 15 stepeni. Poslednjih dana novembra biće za stepen-dva niže. Ovo su najviše dnevne temperature, a i noćne, jutarnje biće srazmerno tome niže - ističe meteorolog Nedeljko Todorović.

Prema njegovim rečima, još se ne nazire ozbiljnije zahlađenje.

- Do pred kraj novembra ne bi trebalo da bude zahlađenja koja bi uslovilo pojavu mraza, sem eventualno u pojednim danima, u nekim brdsko-planinskim predelima da bude slabog mraza. Inače, zime do tada nema ozbiljne - navodi Todorović.

Foto: Printscreen RTS

 

U odnosu na prethodni mesec, biće češća pojava naoblačenja sa padavinama, pre svega kišom.

- Septembar i oktobar su bili sa padavinama ispod proseka. U novembru bi količina padavina bila oko ili malo iznad prosečnih vrednosti, od mesta do mesta, između 50 i 80 litara po kvadratnom metru, ukupna suma - kaže meteorolog.

Temperature će u prvoj polovini novembra biti malo iznad prosečnih vrednosti.

- Snega bi moglo da bude sredinom i u drugoj polovini novembra u planinskim predelima, do 20. novembra, u višim planinskim predelima, iznad 1.500 metara nadmorske visine. Verovatno bi tu bilo i prvog snežnog pokrivača. Već je bilo 16. oktobra, na Kopaoniku je zabeležen sneg. To je bio jedan od svežijih dana u oktobra, pa je bilo snega na Kopaoniku, na visinama iznad 1.700 metara. Tako da bi posle 15. novembra u planinskim višim predelima došlo do stvaranja manjeg snežnog pokrivača. U nižim predelima mala je verovatnoća da bude snega u novembru. Ne mogu da isključim tu mogućnost, da uz neko naoblačenje i zahlađenje bude ponegde i u nižim predelima, ali to je ona granica kiša-sneg - objašnjava Todorović.

Vetrovito u novembru

Mesec pred nama biće dosta vetrovit.

- Počinju vetrovi, kao što je košava. Već danas je u Beogradu vetrovito. Duvaće jak vetar, u južnom Banatu sa maksimalnom brzinom 100 kilometra na čas. Pred ta naoblačenja, svaki četvrti-peti dan, doći će do povećanja takvog vetra, tako da bi bila relativno česta pojava vetrovitih dana - zaključuje meteorolog.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija