• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24sata

22.12.2023

09:41

Da li će vulkanska kiša sa Islanda stići i do nas? Stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan

printscreen

Društvo

Da li će vulkanska kiša sa Islanda stići i do nas? Stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan

Podeli vest

Vulkan koji je u ponedeljak eruptirao na Islandu napravio je veliku štetu, a njegova razornost, kako se čini, neće stati na tome.

Brojni stručnjaci koji prate situaciju upozorili su da se dim sa Islanda prepun opasnih čestica sada kreće prema Poljskoj, Nemačkoj, Rusiji...

Nosi ga severozapadni vetar, a sigurno je da će doći i do naših prostora.

- Narednih dana nad širem područjem Hrvatske ne očekuje se značajna količina padavina. Kiša će uglavnom padati u severnim delovima zemlje u Međimurju i Podravini. Južnije će ih biti sve manje - objašnjava profesor Branko Grisogono s PMF-a.

Dodaje da nema velike opasnosti, ali da treba pratiti upozorenja.

- Preporuka je da ljudi sa kardiovaskularnim i disajnim poteškoćama ne izlaze napolje zato što je to potencijalno opasna kisela padavina zbog čestica sumpora, azota... Međutim, sada smo u suvom periodu, a iduće dve nedelje očekuje se manje od 10 milimetara padavina - kaže Grisogono i dodaje da otrovni dim putuje prema istoku i jugoistoku pa su uz Poljsku i Nemačku u opasnosti Belorusija i južna Skandinavija.

Srpski meteorolog Ivan Ristić navodi da vulkanska kiša ne bi trebalo da nam predstavlja problem jer smo na to već navikli budući da smo imali velike nalete peska iz Sahare.

Grisogono upozorava da se te dve vrste kiša mogu porediti samo optički, ali nikako i hemijski.

- Saharska padavina je manje opasna nego vulkanska koja šteti tlu jer izaziva dodatnu kiselost, a smeta i ljudima. U svakom slučaju treba pratiti prognozu vremena jer atmosfera nikada nije stopostotno predvidiva - zaključuje profesor.

Slično kaže i penzionisani klimatolog Zvonimir Katušin.

- Na osnovu pretežnog strujanje od zapada prema istoku i jugoistoku vulkanske kiše bi trebalo da budu nešto severnije. Ako bude opasnosti, sigurno će biti i službeno upozorenje da se ne izlazi i da se zatvaraju prozori - zaključuje Katušin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija