• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.12.2023

13:17

Vila Zlatni breg okružena četinarima i vinogradima privlači mnoge posetioce u svoj mali raj! (VIDEO)

video printscreen

Društvo

Vila Zlatni breg okružena četinarima i vinogradima privlači mnoge posetioce u svoj mali raj! (VIDEO)

Podeli vest

U antičkom periodu najpoznatiji lokalitet na području današnjeg Smedereva bio je Zlatno brdo, čuven po zasadima vinove loze koja se pozlati u vreme jesenje berbe grožđa.

Kraljevski vinograd u Smederevu je tako dobio vilu koja se posle Drugog svetskog rata nazvala vila Zlatni breg. 

-Vila u Smederevu sagrađena je u vreme kneza Mihaila Obrenovića posle njegovog povratka u Srbiju nakon 17 godina progonstva. Značajno je da istaknemo da je veći deo tog perioda on živeo u dvorcu u Ivanki kod Bratislave. To je bio jedan dvorac u romantičarskom stilu, sagrađen još u 18. veku sa impresivnim parkom. Tako je naš evropski vladar po povratku u Srbiju, u Smederevu, na posedu svojih predaka, svog oca kneza Miloša Obrenovića, podigao vilu u švajcarskom stilu i možemo reći da je to bila prva vladarska vila podignuta u tom stilu na našim prostorima- rekla je kustoskinja Snežana Cvetković.

Foto: Informer printscreen

 

Vile u švajcarskom stilu podizale su se u evropskim banjama, a u njima je boravila evropska aristokratija. Po ugledu na njih u Smederevu je sagrađena prizemna vila sa obiljem drvenih, dekorativnih elemenata, bogato ornamentisanih.

-Oko te vile podignut je park. To je bio prvi smederevski park sa borovima i drugim četinarima koji opstaju i do današnjih dana i daju identitet smederevskoj vili- rekla je kustoskinja Vile Zlatni Breg.

Foto: Informer printscreen

 

Poput evropskih vladara i knez Miloš je želeo da ima letnjikovac, odnosno dvor u kojem će provoditi vreme tokom leta.

-Knez Miloš Obrenović je u Smederevu formirao vinograd na najlepšem mestu u gradu. Kada je slao glasnike da pronađu u Srbiji još neko imanje slično smederevskom, dobio je izveštaj da takav položaj kao što je u Smederevu ne postoji ni na jednom drugom mestu. Smederevo je grad na Dunavu, vinograd je podignut na tim brežuljcima iznad Dunava. U Smederevo je knježevska, potom kraljevska porodica Obrenović dolazila brodom. Knez Mihailo Obrenović je nastavio tradiciju negovanja vinove loze. On je u Smederevu zasadio još dve hiljade čokota francuske vinove loze i redovno prisustvovao berbama grožđa koje su se održavale u poslednjoj nedelji septembra i početkom oktobra- navela je Snežana Cvetković.

Foto: Informer printscreen

 

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija