• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.01.2024

14:57

"Ne stajemo dok ne spasemo i poslednje grlo" – Nastavlja se spasilačka misija na Krčedinskoj adi!

Tanjug/darko vojinović

Društvo

"Ne stajemo dok ne spasemo i poslednje grlo" – Nastavlja se spasilačka misija na Krčedinskoj adi!

Podeli vest

Nastavlja se evakuacija krava i konja koji su, usled visokog vodostaja Dunava, zarobljeni na Krčedinskoj adi. Evakuacija je započeta u utorak, ali su je usporili problemi sa skelom i kvar na brodu.

Prema rečima direktora Javnog preduzeća "Vojvodinašuma", Kokai Rolanda, zvaničan zahtev za pomoć stočarima stigao je tek u ponedeljak. 

- Do sada ovako nešto nikad nismo radili. Mi smo za osam sati skelu dopremili preko 55 kilometara, a danas će nam pomoći privatnici, pošto se naš brod pokvario. Mi obezbeđujemo logistiku, ostalo procenjuju stočari - kazao je Roland i ističe da su na raspolaganje stavili svoje ljudske i tehničke resurse.

Zahvaljujući saradnji Ministarstva poljoprivrede, "Vojvodinašuma", Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova, pronađen je način zahvaljujući kojem će JP "Vojvodinašume" obezbediti i finansirati skelu od 28 tona pomoću koje će životinje na bezbedan način, uz prisustvo Veterinarskih inspektora, biti prebačene na bezbedno.

Foto: printscreen RTS

 

Spasilačka misija nastavlja sve dok i poslednje grlo ne bude bezbedno, izjavio je Marko Marinković iz JP "Vojvodinašume" i naglasio da je u utorak tokom evakuacije životinja se Krčedinske ade prebačeno je 60 grla krava.

- Nije jednostavno prebaciti  izgladnele konje i krave u lošem zdravstvenom stanju. To je živa stvar. Pružili smo logističku podršku lokalnim stočarima. Obezbedili smo ljude i skelu da pomognu. Nadamo se da će taj posao u dobroj meri biti završen - kaže Marinković.

Foto: Tanjug/darko vojinović

 

Prema njegovim rečima, za prebacivanje jedne ture stoke potrebno je oko sat vremena, a lokalni stočari znaju kako da svoja krda nateraju na skelu.

- Na skelu, koja ima ogradu, može da stane oko 30 do 40 grla. Procene su da na Krčedinskoj adi ima od 150 do 200 grla - oko 70 konja, 120 krava, dok je 60 krava već spaseno.To su preliminarne brojke. Mogli smo ranije da odreagujemo, jer Dunav nije nadošao preko noći. Na raspolaganju smo stočarima da nam se jave kad god imaju problem - napominje Marinković.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija