• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

31.01.2024

09:30

Evo šta je pokazala anketa o planovima i navikama mladih u Srbiji: Polovina za služenje vojnog roka

Informer

Društvo

Evo šta je pokazala anketa o planovima i navikama mladih u Srbiji: Polovina za služenje vojnog roka

Podeli vest

Ivo Čolović iz CESID-a rekao je za RTS da je anketa koju je ta organizacija sprovela pokazala da svaka četvrta mlada osoba ima loš odnos sa roditeljima, ali i da većina odluke donosi u konsultaciji sa njima. O uvođenju vojnog roka, kako kaže, podeljeno je mišljenje i razlikuje se o toga kojoj kategoriji pripada ispitanik. Anketa je pokazala i kakve su prognoze mladih o budućnosti Kosova i Metohije i kako se najčešće informišu.

Povodom velikog istraživanja osećanja, razmišljanja, planova i navika mladih u Srbiji, Ivo Čolović iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) rekao je za RTS da anketa u kojoj je ispitano hiljadu mladih ljudi u rasponu od 15 do 30 godina predstavlja reprezentativni uzorak, koji odslikava stavove ove kategorije društva.

Suština naših istraživanja jeste da ih radimo na reprezentativnom uzorku kako bismo znali šta određena grupa građana misli. Ukoliko radimo na nacionalno reprezentativnom uzorku kao što je ovaj, to bi trebalo da u potpunosti preslika stavove mladih po određenim pitanjima koja su ovim projektom realizovana", objasnio je Čolović.

Prema njegovim rečima, ispitanici su svrstani u tri grupe – od 15 do 18 godina, od 19 do 24 i od 25 do 30.

"To su one godine kada mladi najpozitivnije razmišljaju, najpozitivnije doživljavaju svoju budućnost. Malo kasnije se gubi taj osećaj pozitivnog, nažalost. Kao što sam rekao, kod oko 71 odsto ispitanika preovladava osećanje želje za napretkom, sreće, radosti, optimizma po pitanju budućnosti i želje da učestvuju u promenama koje će se dešavati u našem društvu“, naveo je Čolović.

Relacija između mladih i roditelja

Kada je reč o odnosu prema roditeljima, Čolović kaže da je ispitivanje pokazalo da su mladi kod nas dosta tradicionalno vaspitani, pa je to definisalo njihov odnos prema roditeljima.

"Barem kod većine njih, 47 odsto ispitanika, skoro svaki drugi ima generalno pozitivan odnos prema roditeljima, uz to da se, naravno, ne slažu po svim pitanjima. Još 25 odsto njih tvrdi da imaju potpuno pozitivan odnos. Ipak, svaki četvrti ispitanik se ne slaže u potpunosti sa roditeljima, često ulazi u konflikt, a imamo i šest odsto onih koji su nam rekli da su odnosi sa roditeljima potpuno konfliktni. Što nije malo, svaki četvrti mladi, ipak ima loš odnos sa svojim roditeljima“, kaže Čolović.

Govoreći o tome ko najviše utiče na njih prilikom donošenja važnih odluka, Čolović kaže da je to ipak porodica.

"Kada govorimo o ovom pitanju, 27 odsto mladih nam je reklo da svaku svoju važnu odluku donose u konsultaciji sa ocem i majkom podjednako. Ali, kada razdvojimo to dvoje, oca i majku, majka ima prednost u odnosu na oca i ispostavilo se da 19 odsto mladih traži podršku od majke kod donošenja važnih odluka, 13 odsto traži kod oca. Imamo, naravno, i svakog desetog koji ni od koga ne traži savet, već se oslanja samo na svoju odluku", kaže Čolović.

Odnos prema KiM – 20 odsto mladih ne razmišlja o toj temi

Kad je reč o odnosu mladih prema KiM, napomenuo je da su pitali mlade kako oni vide budućnost Kosova i Metohije, da li je deo Srbije ili van Srbije, da li će biti Kosovo nezavisno ili neće. Prema njegovim rečima, pokazalo se da 20 odsto mladih prosto ne razmišlja trenutno o toj temi.

Mladi su pitani i u vezi sa vojnim rokom, kao i da li su spremni da učestvuju u odbrani Kosova i Metohije, ukoliko bi nasilno bilo izdvojeno.

"Generalno se pokazalo da 24 odsto mladih, što je najveća grupa, veruje da će Kosovo i Metohije ostati deo Srbije, a 19 odsto veruje da ćemo imati neku vrstu zamrznutog konflikta, ali, sa druge strane, 20 odsto je onih koji veruju da će Kosovo da postane nezavisno i čak četiri odsto onih koji veruju da će se ujediniti sa Albanijom", istakao je Čolović.

Podeljeno mišljenje o vojnom roku

Naglasio je da je pitanje o vojnom roku postavljeno i na opštem uzorku, ne samo sa mladima i pokazalo se da oni koji više nemaju šanse da budu vojni obveznici, da su oni mnogo raspoloženiji da se vojni rok uvede od onih koji su mladi.

"Međutim, i kod mladih je podeljeno mišljenje po tom pitanju – 45 odsto mladih se protivi uvođenju vojnog roka, 44 odsto podržava vojni rok. Oni mladi koji žive u urbanim sredinama, poput Beograda i Vojvodine, mladi koji dolaze iz redova nacionalnih manjina i oni koji imaju visokoškolsko obrazovanje se protive uvođenju vojnog roka", kaže Čolović.

Sa druge strane, kako je rekao, oni sa srednjom školom, koji su trenutno još uvek u procesu školovanja, koji dolaze iz južne i istočne Srbije, oni se uglavnom zalažu za uvođenje vojnog roka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija