• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

04.02.2024

09:48

Srbija dobija tri nove marine! Projekat "Zaplovi Srbijom" pokazaće sve potencijale

Shuterstock/Informer

Društvo

Srbija dobija tri nove marine! Projekat "Zaplovi Srbijom" pokazaće sve potencijale

Podeli vest

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Predrag Petrović izjavio je da će se kroz projekat "Zaplovi Srbijom" pokazati svi potencijali i resursi naše zemlje. Projekat predviđa izgradnju marina, pristaništa, pontona za međunarodni i domaći linijski vodni saobraćaj, kao i nabavku eko čamaca za prevoz turista.

Petrović je rekao da je ovaj projekat prepoznat kao važan za razvoj zemlje od najviših državnih institucija, kao i da organizovanje specijalizovane Međunarodne izložbe EXPO 2027. daje vetar u leđa, ali i dodatnu odgovornost da se sve završi i da se Srbija predstavi na najbolji mogući način.

- Ovo jedan veoma dobar primer kako država treba da sarađuje od najnižeg do najvišeg nivoa na jednom projektu koji je toliko složen, s obzirom da na samom projektu učestvuju činioci od lokalne samouprave, preko nadležnih ministarstava, kabinet predsednika Aleksandara Vučića i kabinet premijerke Ane Brnabić. U tom smislu projekat je zamišljen tako da svi učesnici međuresorne radne grupe, koja je formirana zbog ovog projekta, i svi ostali koji su zainteresovani za ovaj projekat, mogu doći sa idejama koje bi ovaj projekat proširile, unapredile i apsolutno donele nešto dobro na njemu -  rekao je on.

Petrović je naveo da je cilj ovog projekta da unapredi nautičku ponudu zemlje i da privuče ne samo domaće, već i strane turiste, investitore i uopšte ljude koji hoće da pogledaju našu zemlju sa reke.

On je naglasio da sve više putnika i robe plovi rekama i da je to velika šansa za našu zemlju, ne samo za turizam i nautiku, već i za privredu.

Petrović je dodao da je projekat zamljišen u više faza i da prva faza obuhvata izgradnju pet marina.

- Krenuli su radovi u Velikom Gradištu na izgradnji marine, a veoma brzo počeće i u Golupcu. Postoje planovi da se marine izgrade i u Somboru, Kladovu i Smederevu i u tom smislu razmišljamo da ćemo negde do samog početka specijalizovane Međunarodne izložbe EXPO2027, ali i pre da završimo taj prvi deo faze ovog projekta - naglasio je Petrović.

On je dodao da su prošle godine u okviru ovog projekta otvorena tri međunarodna putnička pristaništa - Zemun, Sremska Mitrovica i Šabac, kao i da je planirano da se otvori i u Banoštoru.

- Potpisaćemo ugovor 6. februara o međusobnim pravima i obavezama, kao i o početku realizacije projekta između Ministarstva turizma, Agencije za upravljanje lukama i lokalne samouprave u Beočinu. Pored Banoštora, imamo ideju da napravimo i međunarodno putničko pristanište u Ramu i u Sremskim Karlovcima, što će najverovatnije u toku ove godine biti i započeto, kao i otvoreno u Ramu - rekao je Petrović.

Kako je naglasio, ideja je i da se pored 10 međunarodnih putničkih pristaništa koje Srbija trenutno ima, sedam na Dunavu i tri na Savi, u najkraćem periodu otvore i ova tri međunarodna putnička pristaništa.

- Što se tiče domaćeg kanalskog saobraćaja, imamo četiri pontona, a to su Sombor, Apatin, Ođaci i Novi Sad. Pontoni za domaći linijski saobraćaj u Somboru, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Beogradu i Smederevu. Radićemo na pontonima za međunarodni kanalski saobraćaj i međunarodni linijski saobraćaj - naveo je on.

Kako je rekao, druga faza projekta podrazumeva i nabavku eko čamaca za prevoz domaćih i stranih turista.

- Nabavićemo najmanje dva do tri eko čamca, a možda i više u narednom periodu, koliko nam budu uslovi dozvoljavali i koliko budemo mogli da ovaj projekat razvijamo. Inače, ovaj projekat ima za cilj da unaprediti, ne samo turizma, nego i druge grane privrede, koje će dati takođe i lokalnom stanovništvu mogućnost da se zaposli - rekao je Petrović.

Foto: Shutterstock

 

Naglasio da su početna ulaganja u ovaj projekat blizu 30 miliona evra, to jest u izgradnju marina, međunarodnih putničkih pristaništa, kao i u eko čamce.

Ova ulaganja, kaže, mogu da se uvećavaju i budu veća od 70 miliona evra ili čak i do 100 miliona evra.

Dodaje da ulaganje u ovaj projekat povlači i ulaganje u druge grane privrede, kao što je turizam i ugostiteljstvo i rekonstrkuciju kultno-istorijskih spomenika.

Istakao je da je važno da se projekat održava, kako objašnjava "živim" i da se konstantno u njega ulaže kako bi se unapredio.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je prošle godine projekat "Zaplovi Srbijom" i najavio tada da će Dunavu biti 12 stanica od Sombora do Apatina, Odžaka, Novog Sada, Smedereva, da su predviđene marine, putnička pristaništa, pontoni za međunarodni i domaći linijski saobraćaj, sve do Prahova i da ćemo sve to morati da uradimo u naredne dve godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija