• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

19.02.2024

15:12

Nova prevara na Bookingu: Pazite se, evo kako pokušavaju da vas pokradu

Informer

Društvo

Nova prevara na Bookingu: Pazite se, evo kako pokušavaju da vas pokradu

Podeli vest

Ukoliko često putujete koristeći usluge smeštaja preko Booking.com, obavezno ovo pročitajte i pogledajte video u prilogu, jer u pitanju je nova vrsta prevare, koja deluje toliko uverljivo da možete bukvalno za tren oka biti pokradeni. Sam Booking.com nije učesnik u prevari, ali je njihova platforma očigledno hakovana i iskorišćena za pokušaj krađe podataka njihovih korisnika.

Poslednjih nekoliko meseci dosta korisnika popularne platforme za putovanja Booking.com žalilo se na istu stvar: U DM na samom bookingu su im stizale poruke od hotela u kojima su već rezervisali ili već uplatili smeštaj uz zahtev da se klikne na link i potvrde podaci o platnoj kartici. Svako ko bi kliknuo i nastavio proces postao bi potencijalna žrtva prevare kojoj bi platna kartica mogla da bude zloupotrebljena, a novac sa računa skinut.

Nama se ovak slučaj dogodio u poslednjih nekoliko meseci, kada smo od hotela, koji smo rezervisali šest meseci unapred dobili čak četiri puta poruke koje su bile potpisane ili imenom hotela ili kao Booking Support... poruke su mahom bile slične i traženo nam je da "ponovo damo podatke o platnoj kartici u svrhu ažuriranja", i da će nam, ukoliko to ne uradimo u roku od 24 sata rezervacija biti otkazana.

Ono što je dodatno opasna stvar je što poruka nije stizala samo na naš lični mail (povezan s bookingom), već i direktno u naš inbox na bookingu i da je stizala direktno od hotela koji smo rezervisali, što daje mnogima lažnu sliku da je postupak koji traže zaista neophodan.

Svaki put, posle nekog vremena nakon "hakovane" poruke stizalo je i obaveštenje hotela da ignorišemo prethodnu poruku i da ne klikćemo ni na kakve linkove, kao i da su naši podaci kod njih sigurni.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija