• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

26.02.2024

09:58

Nastavlja se dodela kuća na selu! Ovo je uslov za prijavu, a evo šta dobijaju meštani

printscreen

Društvo

Nastavlja se dodela kuća na selu! Ovo je uslov za prijavu, a evo šta dobijaju meštani

Podeli vest

Konkurs za kuće na selu raspisan je i ove godine, a kako je ranije za "Blic Biznis" rekao ministar Ministarstva za brigu o selu Milan Krkobabić, broj zainteresovanih se povećava. Cilj države je, kako je tada naveo, da podrži sve one koji žele da se vrate na selo i da im da punu podršku.

O tome koliko se ulaže u selo najbolje govori i to da će uskoro Bojnik i Gornji Brestovac dobiti zadrugu koja će se baviti plantažnom proizvodnjom, a pored toga i fabriku vode koja će otvoriti nova radna mesta za sve meštane ove i okolnih opština.

- Naši ljudi su naše najveće bogatstvo, pre svega oni opredeljeni da nešto urade u poslu, sportu, kulturi. Na nama je da im damo punu podršku, pogotovo onima koji su rešili da se vrate u zemlju, u svoj zavičaj - poručio je ministar Milan Krkobabić nakon sastanka sa Milošem Nikolićem, našim istaknutim privrednikom i humanitarcem koji decenijama uspešno radi u Austriji.

Nikolić već decenijama pomaže našoj zemlji, a sada je najavio da Bojnik i njegov rodni Gornji Brestovac uskoro mogu da očekuju zadrugu sa velikim brojem osnivača i kooperanata koja će se baviti plantažnom proizvodnjom na 100 hektara, ali i fabriku vode sa novim radnim mestima za žitelje ove i okolnih opština.

Seoskom kućom sa okućnicom u okviru Programa smatra se kuća sa ekonomskim dvorištem, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću.

Subjekti koji mogu da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom su punoletni državljani Republike Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života i pripadaju sledećim kategorijama: pojedinac, samohrani roditelj, bračni par, vanbračni partneri.

Sistem je jednostavan: zainteresovani samostalno bira kuću u delu Srbije za koji se odluči, a vrednost kuće (do 1,2 miliona dinara) procenjuje jedinica lokalne samouprave. Zatim konkuriše, a Ministarstvo za brigu o selu odobrava neophodna sredstva, novac uplaćuje opštini, a opština prodavcu.

Foto: RINA

 

Sledi potpisivanje ugovora kod javnog beležnika. Mogu da konkurišu punoletni građani Srbije ne stariji od 45 godina, koji ne poseduju nepokretnosti (osim poljoprivrednog zemljišta). 

Pored ostalog, uslov je i da nisu u prethodnih pet godina prometovali - prodali nepokretnost.

Neophodno je da kuće imaju struju, vodu, kanalizaciju (septičku jamu), a da selo ima bar jedan od objekata društvenog standarda (prodavnicu, poštu, ambulantu, školu...).

Prosek onih koji su konkurisali ranije i dobili kuće je ispod 30 godina. Statistički, prednjači Sombor sa 151 kućom, Bačka Palanka 135, tu je selo sa najvećim brojem kuća - Bačko Petrovo selo koje ima 82 kuće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17