• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.03.2024

14:51

Tabakovićeva poručila na Kopaonik biznis forumu: Niko nema pravo da našem narodu uskrati pravo na sopstvenu valutu

Informer

Društvo

Tabakovićeva poručila na Kopaonik biznis forumu: Niko nema pravo da našem narodu uskrati pravo na sopstvenu valutu

Podeli vest

Biznis forum na Kopaoniku zvanično su otvorili guvernerka Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali i govorili o kretanjima makroekonomske, odnosno monetarne i fiskalne politike u Srbiji. Tema skupa je "Novi globalni kontekst – izazovi neizvesne budućnosti".

Kopaonik biznis forum održava se 31. put, a zvanično su ga otvorili ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Govorili su o kretanjima makroekonomske, odnosno monetarne i fiskalne politike u Srbiji.

U svom izlaganju, guvernerka Tabaković nas je podsetila da smo prošle godine obeležili 150 godina dinara i da se malo ko može time pohvaliti, da su uz grb, zastavu i himnu, da duh jedne nacije čine kultura, tradicije, ali i nacionalna valuta koja je ogledalo i od suštinskog značaja za suverenitet u svetu i da ovde na biznis forumu ništa nema smisla dok jedan deo našeg naroda nema pravo da koristi nacionalnu valutu.

"Niko nema pravo da našem narodu uskrati pravo na sopstvenu valutu, niti pravo na život u miru i to zaslužuje reagovanje svakog čoveka i svake institucije da bi mogli da govorimo o budućnosti", navela je Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da se predano radi na cilju da Srbija dobije investicioni rang.

"Bavimo se svim faktorima koji mogu da utiču na povećanje tog izgleda odnosno rejtinga. Posvećeno s tom cilju treba da ima za rezultat još više investicija i da proširi bazu investitora i da Srbiju još bolje pozicionira na investicionoj mapi. Obezbedili smo rekordne devizne rezerve zemlje, sada već 25 milijardi evra i više su za 87 procenata nego u predpandemijskoj 2019. godini. Stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou. Formalna zaposlenost u privatnom sektoru je za oko 10 procenata iznad predpandemijskog nivoa", navela je Tabakovićeva.

Mali: Ove godine planiran rast od 3,5 odsto

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da BDP Srbije prvi put prošle godine prešao granicu od 69 milijardi evra i da je ove godine planiran rast od 3,5 odsto, a sledeće četiri procenta.

"Realno je da mi idemo preko 90 milijardi 2027. godine, kada ćemo biti domaćini Ekspa i kada smo tu godinu definisali kao sledeće prolazno vreme. Dakle, ako nas geopolitička situacija posluži na pravi način, ono što smo zacrtali sebi kao cilj, biće potpuno ostvarivo da 2027. godine Srbija ima bruto proizvod BDP od 100 milijardi evra", naveo je Mali.

Ministar finansija je istakao da je cilj da se podigne standard do 2027. godine, ali da i Srbija potpuno drugačije izgleda sa savremenim saobraćajnicama, autoputevima, brzim prugama, ali i obnovljenim i novim školama, vrtićima i bolnicama.

U daljem radu razmatraće se o izgledima Evropske unije za proširenje na zemlje Zapadnog Balkana, digitalnoj transformaciji, klimatskim promenama i saradnji u regionu. U popodnevnim satima analiziraće se teme o budućnosti automobilske industrije, nedostatku kvalitetne radne snage u Srbiji, kao i o konkurentnosti naše privrede.

Prvi dan Kopaonik biznis foruma završiće se razgovorom sa predsednicom Vlade Anom Brnabić u večernjim časovima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

U okviru Kopaonik Business Foruma, večeras od 18.30 panel Udruženja osiguravača Srbije: Osiguranje od katastrofalnih nezgoda i inflacija najvažnije teme
Društvo

U okviru Kopaonik Business Foruma, večeras od 18.30 panel Udruženja osiguravača Srbije: Osiguranje od katastrofalnih nezgoda i inflacija najvažnije teme

Udruženje osiguravača Srbije je tradicionalni sponzor Kopaonik Business Foruma-a i organizator panela o osiguranju. Jedna od glavnih tema večerašnjeg panela biće zaštita od katastrofalnih posledica vremenskih nepogoda. Najavljujući panel, generalni sekretar UOS Duško Jovanović, podseća da su prošlog leta superćelijske oluje napravile štetu od nekoliko stotina miliona evra i da je hiljade ljudi ostalo bez krova nad glavom.

04.03.2024

09:00

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija