• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

19.03.2024

09:19

Srbija menja stara brojila pametnim – Kako će se to odraziti na račune za struju?

Shutterstock, Branko Pantelić, Pngwing

Društvo

Srbija menja stara brojila pametnim – Kako će se to odraziti na račune za struju?

Podeli vest

Oko tri miliona starih brojila biće zamenjeno pametnim do 2030. godine, plan je "Elektrodistribucije Srbije".

Novi merni uređaji će smanjiti gubitke i pružiti preciznije uvide u potrošnju, kaže stručnjak za energetiku Željko Marković. Inženjer elektrotehnike Jovan Vujasinović tvrdi da će sa pametnim meračima za struju građani moći da upravljaju električnom energijom i proizvode je.

- Uvođenje zelenih tehnologija i povećanje udela obnovljive energije obavezalo je "Elektrodistribuciju Srbije" da više od 3,5 miliona starih brojila zameni pametnim - kaže Vujasinović.

Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže da će do kraja 2030. godine biti zamenjeno 80 odsto starih brojila.

- Taj cilj podrazumeva zamenu oko 400.000 brojila godišnje. Mislim da je to realan cilj i da će biti ispunjen - ističe Marković uz napomenu da će projekat biti finansiran donacijom Evropske unije i povoljnim kreditima koje će odobriti Evropska investiciona banka.

Foto: Pixabay

 

Uvid u potrošnju i upravljanje električnom energijom

Inženjer elektrotehnike Jovan Vujasinović navodi za RTS da uvođenjem pametnih brojila potrošači imaju korist, zbog detaljnog uvida u potrošnju električne energije.

- Umesto današnje situacije gde možemo da vidimo stanje na početku meseca, uz pametna brojila ćemo svakog dana i sata moći da pregledamo potrošnju - objašnjava Vujasinović.

Druga korist biće, kako sagovornik ističe, mogućnost da građani upravljaju potrošnjom.

- Prvi nivo je smanjenje računa za struju, prostim uvidom i rasporedom potrošača u domaćinstvu. Sledeća stvar je da građani sami mogu da instaliraju solarne panele i tako proizvode električnu energiju za koju ne moraju da plate račun - ukazuje Vujasnović.

Foto: Shuterstock

 

Novim brojilima se smanjuju gubici 

Željko Marković ističe i dobrobit od daljinskog učitavanja kojim će računi biti precizniji, kao i mogućnost lakšeg lociranja kvara, te boljeg planiranja potrošnje zbog lakšeg uvida sa pametnim brojilima.

- Jako je važno što se na ove načine smanjuju gubici. Od tehničkih, do onih koji nastaju zbog krađa električne energije koje će se sada lakše otkrivati - kaže Marković.

Navodi i da sa upotrebom pametnih brojila više neće biti problema sa učitavanjem računa, kao što je bio slučaj sa novembarskim i decembarskim u prethodnoj i januarskim u tekućoj godini.

- Pošto se daljinski očitavaju, nisu podložni greškama očitavanja - smatra sagovornik.

Foto: Informer

 

Veštačka inteligencija kao savetnik za potrošnju

Na pitanje da li pametno brojilo ipak može i da pogreši, Vujasinović kaže da svaki uređaj može da se pokvari, ali da će kontrolom Direkcije za dragocene metale, nadležnom da građanima pruži garancije da je svako brojilo na terenu precizno, grešaka biti manje.

- Ovi merni uređaji imaju svoje portale i sajtove na kojima će građani moći da u realnom vremenu detaljno prate svoju potrošnju. Više nećemo imati izlaske na teren i ručno očitavanje. Ona će se automatski očitavati, pomoću softvera u 'Elektrodistribuciji Srbije', a uz pomoć veštačke inteligencije na osnovu podataka iz softvera, građani će dobijati savete kako da smanje potrošnju - zaključuje Jovan Vujasinović 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14