• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.03.2024

10:18

U Srbiji sve više muzičara: Industrija ostvarila promet od 168 miliona evra

Pixabay

Društvo

U Srbiji sve više muzičara: Industrija ostvarila promet od 168 miliona evra

Podeli vest

Muzička industrija je u 2023. ostvarila promet od 168 miliona evra, što je za 89 odsto više nego pre pet godina.

To pokazuje istraživanje Ekonomskog fakulteta u Beogradu, saopštila je Vlada Srbije.

Reč je o istraživanju "Analiza ekonomskih efekata muzičke industrije na ekonomiju Srbije", što je, inače, prvo ikada urađeno istraživanje ove grane kreativnih industrija.

Muzička industrija u Srbiji broji gotovo 20.000 stalno zaposlenih u okviru 29 različitih delatnosti.

Istraživanje, čiji je naručilac nacionalna platforma "Srbija stvara" Vlade Srbije, pokazuje da je u poslednjih pet godina udeo bruto dodate vrednosti (BDV) sektora porastao za neverovatnih 202 odsto (sa 0,05 na 0,11 odsto), dok je u odnosu na prethodnu godinu ostvaren rast BDV od 38 odsto, navedeno je u saopštenju.

Tokom prethodne godine povećan je za čak 84 odsto iznos koji je uplaćen po osnovu poreza i doprinosa u odnosu na 2018. godinu i koji iznosi više od 6,5 miliona evra.

Kada je reč o broju zaposlenih (stalno zaposlenih 19.561) evidentan je rast od čak 33 odsto u odnosu na 2022. godinu, dok broj privrednih subjekata iznosi 5.838  od čega preduzetnici čine 84 odsto.

Posebno je zanimljivo da je osobe od 30 do 49 godina čine više od polovine sektora (čak 55 odsto), kao i da je veoma ujednačen broj muškaraca (49 odsto) i žena (51 odsto).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija