• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

26.03.2024

16:50

Vernici u nedoumici, pitaju se da li je intimni odnos u toku posta dozvoljen: Verski analitičari dali jasan odgovor!

Shuterstock

Društvo

Vernici u nedoumici, pitaju se da li je intimni odnos u toku posta dozvoljen: Verski analitičari dali jasan odgovor!

Podeli vest

Pravoslavni Vaskrs ove godine pada u nedelju, 5. maja. Vaskršnji post traje od 18. marta do 4. maja, a mnogi još uivek imaju nedoumice šta je tokom posta dozvoljeno, a šta nije.

Tako se na društvenim mrežama povela polemika o tome da li su seksualni odnosi tokom posta dozvoljeni ili ne.

- Počeo je veliki Uskršnji post pa se uvek javlja dilema među vernicima da li je seks dozvoljen ili se pak treba uzdržavati tih 6 nedelja. Ja tek sad imam dilemu iako ne postim. Da li se spajati kao jedno telo ili ipak tražiti blagoslov sveštenika? - upitala je jedna korisnica društvenih mreža u grupi "Nauka".

Učenje i predanje nam govori da suština posta nije samo promena ishrane već pročišćenje misli.

Teolog Miloš Stojković objasnio je ranije za Kurir da je važno da, pored posta hranom, postimo i delima, jer samo ako "postimo i delima post postaje onaj pravi i sveobuhvatni."

Uzalud je da postimo hranom, a da, na primer, ne razgovaramo sa svojim bližnjima, rođacima, prijateljima, jer je i sam Bog koji se rađa, čije rođenje čekamo tokom posta, kazao da ko ne voli čoveka, ne može voleti ni Boga. Važno je da vernici znaju da nam je uzalud da postimo čitav post hranom, a ne mirimo se i ne menjamo sebe iznutra. S druge strane, post je ustanovljen da bi tokom trajanja istog mislili više na svoju dušu - naveo je Stojković.

Vaskršnji post je rigorozniji od božićnog.

- Dozvoljeno je tokom posta konzumirati alkohol. Niko nema pravo da ulazi u svetu tajnu braka, što znači da nemamo pravo da grehom smatramo telesne odnose bračnih drugova, jer su oni na dan venčanja postali jedna duša. Prema tome, to nije greh. Ono što možemo da kažemo jeste da se mogu suzdržavati od telesnih odnosa u postu, ali nikako se ne može smatrati grehom ako ipak ne mogu da se suzdrže - naveo je tada Stojković.

Verski analitičar Draško Đenović tada je rekao da bi idealno bilo da se vernici tokom posta odreknu alkohola i cigareta.

Seksualni odnosi nisu zabranjeni, pojedini kažu da se treba uzdržavati. Suština posta nije u suzdržavanju od hrane, kao što većina ljudi misli, nije post dijeta. Suština je da prosvetlimo naše misli. Ništa nećemo dobiti time ako samo promenimo ishranu, nije suština odreći se samo mesa već i nekih dela, recimo interneta, serija... Džabe vam post ako kod kuće bijete ženu i decu! - naveo je ranije Đenović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija