• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.03.2024

16:31

Još jedan udar na džep! Vozači od 1. aprila zimske pneumatike menjaju letnjim: Evo kako da prođete jeftinije

V.N.

Društvo

Još jedan udar na džep! Vozači od 1. aprila zimske pneumatike menjaju letnjim: Evo kako da prođete jeftinije

Podeli vest

Dolaskom proleća 1. aprila, ističe zakonska obaveza korišćenja zimskih guma na vozilu i vozači se uveliko spremaju za zamenu postojećih ili kupovinu novih letnjih guma. Zamena se preporučuje zbog ekonomičnosti, uštede i bezbednosti.

Vlasnici automobila u obavezi su da imaju zimske gume od 1. novembra do 1. aprila, pa u vulkanizerskim radnjama već ovih dana očekuju gužve, dok se vozači pripremaju na novi trošak  za zamenu pneumatika.

Cene po komadu za nove gume premium proizvodnje kreću se od 5.800 dinara, do 14.500 dinara po komadu... Premium polovne gume možemo naći po ceni od 1.800 dinara u slučaju da se vozač opredeli samo za jednu, dok su dva komada guma 6.500 dinara, a četiri oko 10.000 dinara. Ekonomik proizvođači su povoljniji i raspon cena za dve gume kreće se od 3.000 do 8.000 dinara, a za četiri je potrebno izdvojiti od 6.000 do 9.500 dinara...

Kao što je ranije za Informer objasnio direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, kada je u pitanju prelazak sa letnjih na zimske gume, on nije obavezan kao stavljanje zimskih pneumatika u zakonskom roku, pa mnogi to i prolongiraju jer ih na ovu zamenu zakon ne obavezuje.

- Važeći propisi ne obavezuju vlasnika vozila da zimske gume zameni letnjim od 1. aprila, pa je tako sasvim legalno da se koriste zimski pneumatici usred jula. Međutim to nije ni bezbedno ni ekonomično - rekao je Okanović.

Foto: printscreen

 

Letnje gume su napravljene tako da obezbeđuju mnogo bolju protočnost vode što doprinosi kraćem zaustavnom putu i tada se manje događaju saobraćajne nezgode, posebno u gradskim uslovima.

- Pri visokim temperaturama zimske gume previše omekšaju zbog čega imaju lošije prijanjanje za podlogu, naročito u slučaju naglog kočenja. Osim toga zimske gume se mnogo više troše na vrućem asfaltu od letnjih, zbog čega im se skraćuje radni vek - rekao je Okanović.

Zamena guma 400 dinara

Na oglasnicima u Srbiji se može naći ponuda zamene zimskih guma, a cena zamene zimskih guma na letnje gume, po jednom točku, iznosi od 400 do 600 dinara, zavisno od toga da li je u pitanju čelična ili aluminijumska felna. Ova se cena odnosi na gume prosečnih dimenzija (15" i 16"), dok za gume većih dimenzija, kao i nestandardne dimenzije zamena kod vulkanizera iznosi i 1.500-2.000 dinara po točku.

U ovu cenu uračunata je usluga balansiranja i montaža/demontaža.

Kakva je situacija u Šapcu?

Vozači  iz Šapca i okoline obično u sezoni zamena guma to čine u velikom distributivnom centru auto guma koji se nalazi na magistralnom putu ka Loznici. 

Polako dolaze mušterije  pitaju da li ima zakazivanja, raspituju se za cene novih guma kao i za zamenu. Često nam dolaze i ljudi iz okolnih gradova pa i iz Beograda. Oni koji su rodom odavde pa onda dođu i zamene. Cena zamene je od 2000 dinara pa naviše u zavisnosti od  dimenzija - kažu zaposleni.

Kako kažu, za razliku od zimske sezone kada je po zakonu prelazak na zimske pneumatike obavezan, gužve nema, niti liste čekanja.

- Naše mušterije ovde imaju mogućnost i da kupe i da čuvaju gume, a kupci guma imaju besplatnu ugradnju ili zamenu - kažu iz ovog distributivnog centra.
 

Cene guma se menjaju svake godine

Poskupljenja se kreću od 10 do 15 odstona godišnjem nivou, a proizvođači guma poskupljenja opravdavaju skokom cena sirovina izazvanim koronavirusom i smanjenom proizvodnjom, povećanim troškovima energije, transporta i kaučuka, koji je osnovna sirovina za proizvodnju guma svih proizvođača.

Takođe se opravdanje za poskupljenje nalazi u činjenici da se veliki broj fabrika za proizvodnju guma za tržište EU nalazi u Rusiji, pa je ta proizvodnja i isporuka u velikoj meri smanjena ili obustavljena, što je dovelo do povećanja proizvodnih kapaciteta u fabrikama lociranim u EU.

Vozači se sve više opredeljuju za polovne gume, a one se mogu naći po 50 odsto jeftinijoj ceni od novih.

Cene letnjih pneumatika

* 14" - od 4.500
* 15" - od 4.700
* 16" - od 5.300
* 17" - od 6.000

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija