• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.06.2022

10:42

Brnabić: Važna saradnja Srbije i Ekvatorijalne Gvineje u poljoprivredi i odbrani

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

Brnabić: Važna saradnja Srbije i Ekvatorijalne Gvineje u poljoprivredi i odbrani

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su poljoprivreda i odbrana dva najznačajnija polja saradnje Srbije i Ekvatorijalne Gvineje i najavila da će dve zemlje potpisati sporazum o saradnji u oblasti odbrane i namenske industrije

 

Brnabić je posle sastanka sa potpredsednikom Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obijangom Ngemom Mangeom, rekla da će tokom dana biti završeni pregovori oko tog sporazuma i da će biti potpisan tokom posete Mangea Srbiji.

Premijerka je zahvalila Mangeu na principijelnoj podršci njegove zemlje po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije ističući da je, uprskos mnogim pritiscima, Ekvatorijalna Gvineja ostala pri tome da u potpunosti poštuje principe međunarodnog prava i da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.


"To je u današnjem svetu jos značajnije kada vidimo kakav presedan je nepoštovanje i nepriznavanje međunarodnog prava i kakve je probleme otvorilo u raznim zemljama širom sveta. Što je više onih koji poštuju osnovne principe međunarodnog prava tim bolje po mir i stabilnost u svetu", rekla je Brnabić na zajedničkoj pres konferenciji sa Mangeom.

Premijerka je zahvalila na poseti Srbiji i nastavku razgovora između dve zemlje koji su, kako je rekla, započeti prošle godine kada je Beograd bio domaćin konferencije Pokreta nesvrstanih na kojoj je učestvovao ministar spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje.

"Hvala na tom gestu koji je bio gest pružanja ruke za bolju i bližu saradnju u budućnosti između naše dve zemlje", rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Navela je da je tokom posete ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Ekvatorijalnoj Gvineji u februaru ove godine, potpisano nekoliko sporazuma o saradnji dve zemlje od kojih je, kaže, jedan od najvaznijih sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede.

"To je oblast koju ćemo dalje razrađivati kako bismo pomogli Ekvatorijalnoj Gvineji kao prijateljskoj zemlji u prevazilaženju krize sa hranom i osnovnim životnim namirnicama kao posledice rata u Ukrajini", rekla je Brnabić.

Navela je da će delegacija Ekvatorijalne Gvineje posetiti i Novi sad i institut Biosens koji je, istakla je, evrospki centar izvrsrnosti u poljoprivredi i da će se razgovarati o tome da se deo znanja i tehnologija iz Srbije prenese u tu zemlju.

Brnabić je kazala da postoji značajno interesovanje srpskih kompanija da učestvuju u daljem infrastrukturnom razvoju Ekvatorijalne Gvineje i implementaciji razvoj plana te afričke zemlje do 2035. godine.

Ona je kazala da Ekvatorijalna Gvineja ima dobro iskustvo sa srpskim građevinskim kompanijama i dodala je da je cilj da se ta saradnja nastavi i dodatno produbi.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Brnabić je izrazila nadu da će biti prostora za saradnju dve zemlje u oblasti energetike, pre svega kada je reč o nafti i gasu kojima je bogata Ekvatorijalna Gvineja, ali saradnja sa vladinom Kancelarijom za IT i eUpravu, zatim u oblastima kulture, sporta.

Dodala je da će biti razmotrena i molba da se poveća broj stipendija za studente iz Ekvatorjalne Gvineje i izrazila nadu da će biti nastavljeno razgovori o otvaranju ambasade Srbije u toj zemlji, kao i ambsade Ekvatorijalne Gvineje u Srbiji.

"Takođe, nadamo se da ćemo posetom predsednika Ekvatorijalne Gvineje Srbiji u najkraćem roku nastaviti trend saradnje i uzajamnih poseta", rekla je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija