• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.01.2023

13:05

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Politika predsednika Vučića oko Kosova i Metohije je najteži i najčasniji zadatak

www.mod.gov.rs

Politika

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Politika predsednika Vučića oko Kosova i Metohije je najteži i najčasniji zadatak

Podeli vest

Član predsedništva SNS Nebojša Stefanović istakao je da je politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića oko Kosova i Metohije najteži, ali i najčasniji zadatak

Saopštenje Nebojše Stefanovića prenosimo u celosti:

- Još kao predsednik Narodne skupštine, pre deset godina, dobijao sam česte zahteve opozicije da se raspravlja o Kosovu i Metohiji, sa uvek istim obrazloženjem da Vlada nema politiku o našem najvažnijem državnom pitanju.

To su bili isti ljudi i partije koje su do tada držali vlast i tvrdili da imaju čvrstu politiku oko Kosova i Metohije, da se efikasno bore za našu pokrajinu i za naš narod. A njihova politika je bila takva da je bilo bolje da je nisu ni pominjali, da su sedeli kod kuće i ni sa kim se nisu susretali, niti je trebalo da pišu pisma bilo kome. Da nisu prstom mrdnuli, Srbija bi mnogo bolje prošla sa Kosovom i Metohijom nego što je prošla uz njihovu “politiku”.

Kada su otišli sa vlasti, nisu ostavili kamen na kamenu od Kosova i Metohije. Takozvana nezavisnost Kosova bila je zacementirana, naš narod u Pokrajini nije imao kome da se obrati za podršku, i što je najgore, sa Srbijom niko u svetu nije hteo ni reč da progovori o Kosovu i Metohiji. Više se nismo pitali ni o čemu. To su bili rezultati “politike” tadašnje vlasti, a današnje opozicije.

Ti licemeri danas, deset godina kasnije, imaju obraza da kažu da Aleksandar Vučić nema politiku o Kosovu i Metohiji. To kažu čoveku koji je naše najvažnije pitanje, iz potpuno izgubljene pozicije, potez ili dva pred “mat”, vratio na pregovarački sto i učinio da se Srbija pita oko svega što se tiče Kosova i Metohije. I što je najvažnije, za sve to vreme, zaštitio srpski narod u našoj južnoj pokrajini od novog progona i pogroma koji je u njihovo vreme bio samo pitanje dana.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Nebojša Stefanović

U Prištini su nekada voleli kako se Beograd ponaša povodom Kosova i Metohije. To nije ni bila politika, već haotična predstava u kojoj se išlo iz greške u grešku, i to pokunjene glave pred svetskim moćnicima, kojima niko nije smeo da kaže šta Srbija stvarno želi.

Agresija Prištine prema kosovskim Srbima i bes što konačno ima ko da ih zaštiti traje i raste otkada je brigu o njima i Kosovu i Metohiji preuzeo Aleksandar Vučić. On je Prištini uterao strah da će ostati bez svojih ciljeva za koje su mislili da su ih već ostvarili. Da, imaju razlog za strah, jer u Srbiji konačno postoji lider i državnik koji pokazuje da od borbe za Kosovo i Metohiju, za svoju zemlju i svoj narod, ne postoji teži, ali ni časniji zadatak.

Kada je Albin Kurti u decembru krenuo u “konačno rešenje” protiv Srba na severu Kosova i Metohije, njih je mogla da zadesi ista sudbina kao tokom martovskog pogroma 2004. Ovog puta još i teža, zato što je bes u Prištini još veći, a njihov lider bez kočnica.

Ponavljanje pogroma sprečila je jedna snažna politika, ogromna volja da Srbija brani Kosovo i Metohiju i svoj narod i jedan lider koji sve to hoće i može da sprovede. Dok se na severu Kosova i Metohije odvijala najveća drama, opozicija u Beogradu je ćutala.

Kad su ponekad i nemušto progovorili, onda su kritikovali Vučića što je podigao borbenu gotovost naše Vojske. Isti oni za čije vreme komandovanja Vojskom ona skoro da nije ni postojala, bila devastirana i uništena. Bunili su se protiv zahteva Srbije da se na Kosovo i Metohiju vrati do hiljadu njenih pripadnika, jer se sami nikad nisu usudili da to traže. A nisu se usudili, jer su znali da nemaju koga da pošalju - jer su srpsku vojsku bacili na kolena.

Svi oni zajedno imaju samo jednu politiku oko Kosova i Metohije. Stoje po strani, ćute, ne mešaju se i čekaju da se Aleksandar Vučić saplete i padne. Kako im do sada nije jasno da to nikad neće da se dogodi?

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić

Ovih dana stigle su potvrde da će Priština morati da ispuni svoju jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma, i da konačno formira Zajednicu srpskih opština. Ne postoji dan, niti sastanak predsednika Vučića sa svetskim liderima, u kojem ovo nije bila najvažnija tema. Ta teška borba traje godinama. Hteli su da formiranje ZSO sklone sa stola, udovoljavali su Prištini da je ne sprovede, čak su je i ohrabrivali da to ne radi.

Ali, shvatili su da bez Srbije ne mogu da odmaknu ni korak dalje, da nema napretka dok se ova obaveza ne ispuni. Zato što su od Srbije i njenog predsednika uvek i svuda čuli da je to naša crvena linija oko koje više nema razgovora, ni cenkanja.

Srbi na Kosovu i Metohiji imaće svoju Zajednicu, odlučivaće sami o svojim najvažnijim pitanjima, i oko svega će imati punu podršku svog naroda i svoje države Srbije. Znaće, kao što i sada znaju, da se Srbija nikad neće odreći svog Kosova i Metohije.

Nema nikakvog priznanja Kosova i Metohije i nema njegovog ulaska u Ujedinjene nacije – i to je crvena linija politike Srbije i predsednika Vučića. Moraju da mu veruju i oni koji se bore protiv njega. Trebalo je da nauče do sada da nema te prepreke koju će da pređe kada je reč o našoj južnoj pokrajini i da nema cilja koji neće da ostvari da zaštiti Kosovo i Metohiju u Srbiji, a naš narod na svojoj zemlji i ognjištima. Tu ne pomažu ni pritisci najvećih moćnika, a kamoli jadikovke onih koji su odavno digli ruke od Kosova i Metohije - ističe Stefanović u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 1 godinu

Otkad to Informer "gotivi" i "lajkuje" bivšeg izdajnika i "tajkuna"? Do juče ste pisali sve najgore o Slini. Mora da vam je neko odozgo šapnuo ili dobro platio da mu polagano operete biografiju. Znači, uskoro ga čeka mesto ambasadora.

Aca

pre 1 godinu

Covek toliko uprljan prodaje nam pamet umesto da je na sluzbenom putu?

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14