• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.09.2023

08:17

Novo poglavlje srpsko – korejskih odnosa! Premijerka Brnabić razgovarala sa Han Dok-Suom! (FOTO)

Peđa Vučković

Politika

Novo poglavlje srpsko – korejskih odnosa! Premijerka Brnabić razgovarala sa Han Dok-Suom! (FOTO)

Podeli vest

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić započela je danas zvaničnu posetu Republici Koreji razgovorima sa predsednikom Vlade Republike Koreje Han Dok-Suom.

- U proteklih godinu dana smo kroz sadržajne razgovore vođene na visokom nivou i preduzete konkretne korake, koje nastavljamo danas ovde u Seulu, otvorili jedno novo poglavlje srpsko – korejskih odnosa koje će u bliskoj budućnosti dati značajne i konkretne ekonomske plodove - istakla je premijerka. 

Premijer R. Koreje Han Dok-su je prilikom razgovora istakao da je Srbija idealno mesto kao hab za kompanije iz R. Koreje za širenje svojih poslovanja u Evropi, a što će i srpskim kompanijama otvoriti mogućnost za širenje poslovanja po evropskom kotinentu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prime Minister Ana Brnabić (@anabrnabic)

 

Rukovođena rastućom trgovinskom razmenom i roba i usluga, ekonomska saradnja dve zemlje se sve intenzivnije razvija. Fascinantno je da je robna razmena između naše dve zemlje je u prethodnoj deceniji povećana 49 puta, a srpski izvoz čak 102 puta. Značajan doprinos tome daju i korejske kompanije u Srbiji, koje trenutno zapošljavaju skoro 9000 radnika, navela je premijerka.

Premijerka Brnabić je istakla da nas, kada je u pitanju investiciona saradnja, čeka još mnogo posla i da je zato posebno važno današnje potpisivanje Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, a kojim će biti pružena dodatna pravna sigurnost i stvoren novi zamajac za privlačenje korejskih investitora u Srbiju.

Premijeri su ujedno pozdravili korake koje su dve strane preduzele radi započinjanja pregovora o Sporazumu o ekonomskom partnerstvu. Postignuta je saglasnost i izražena zajedničku volja da formalni pregovori o ovom sporazumu budu započeti, a u skladu sa relevantnim nacionalnim procedurama. Očekuje se da će Sporazum o ekonomskom partnerstvu Republike Srbije i Republike Koreje, kada bude zaključen, značajno doprineti unapređenju bilateralne ekonomske saradnje kroz uspostavljanje režima slobodne trgovine i dodatno snaženje investicionih mogućnosti.

U svetlu sve intenzivnije bilateralne saradnje u domenu industrija zasnovanih na znanju i inovacijama, premijeri su pozdravili što su dve strane započele razgovore o uspostavljanju stalnog dijaloga u oblasti inovativne ekonomije. Ovaj mehanizam redovnog dijaloga biće usmeren na četiri ključne oblasti – pametnu mobilnost, bioekonomiju, digitalnu transformaciju, i nove tehnologije zelene energije. Dve strane očekuju da će ovaj mehanizam, kada bude uspostavljen, služiti kao kao katalizator za dalji napredak ekonomske saradnje između dve zemlje.

Predsednica Vlade je istakla da je Srbija poslednjih godina među vodećim dobavljačima Koreje kada su u pitanju žitarice, naročito kukuruz, te je na sastanku razgovarano o daljim koracima za jačanje saradnje u oblasti poljoprivrede.

Premijerka Brnabić je takođe izrazila spremnost za uspostavljanje bliže saradnje u oblasti kreativnih industrija, kao i interes za jačanje međuljudskih kontakata kroz saradnju u oblastima omladinske razmene i sporta.

Premijeri su razmenili stavove o aktuelnim globalnim i regionalnim pitanjima, kao i potvrdili nameru za nastavak međusobne podrške u međunarodnim orgnaizacijama od uzajamnog značaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija