• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.02.2024

09:59

Imenovani ambasadori u Iranu, Grčkoj, Libanu, Zimbabveu i još 3 zemlje: Ovo su njihove biografije

Informer

Politika

Imenovani ambasadori u Iranu, Grčkoj, Libanu, Zimbabveu i još 3 zemlje: Ovo su njihove biografije

Podeli vest

U Službenom glasniku su objavljeni ukazi predsednika Republike Aleksandra Vučića, čime je okončana procedura postavljenja Damira Kovačevića za ambasadora u Iranu, Nikole Nedeljkovića u Grčkoj, Milana Trojanovića u Libanu, Radiše Grujića u Zimbabveu, Tatjane Garčević u Bahreinu, Aleksandra Radovanovića u Kataru i Iline Vukajlović u Belorusiji.

Damir Kovačević je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 2000. godine. Radio je, između ostalog, u Odeljenju za susedne zemlje i Jugoistočnu Evropu, kojom je i rukovodio, i u Kabinetu državnog sekretara, a od 2021. godine je na čelu Odeljenja za kontrolu naoružanja, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Službovao je u ambasadama u Ankari, Sofiji, Kijevu i Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Završio je Visoke studije bezbednosti i odbrane na Školi nacionalne odbrane Univerziteta odbrane u Beogradu. Govori engleski i italijanski jezik.

Nikola Nedeljković je diplomirani pravnik sa završenom Kriminalističko-policijskom akademijom, gde je završio i specijalističke studije. Završio je Visoke studije bezbednosti i odbrane na Školi nacionalne odbrane Univerziteta odbrane u Beogradu, kao i Diplomatsku akademiju. Karijeru je započeo u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde je radio u Upravi policije, Direkcije policije. Obavljao je funkciju zamenika šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova i savetnika ministra unutrašnjih poslova.

U Ministarstvu spoljnih poslova je zaposlen od 2014. godine, a obavljao je funkciju načelnika Odeljenja bezbednosti, načelnika Odeljenja za saradnju sa državnim organima i međunarodnim institucijama u Republici Srbiji, načelnika Odeljenja za analitiku i podršku spoljno-političkom planiranju, kao i funkciju šefa Kabineta ministra spoljnih poslova u dva navrata. Obavljao je i funkciju šefa Kabineta predsednika Narodne skupštine Republike Srbije. Član je Saveta Fakulteta bezbednosti. Govori engleski i italijanski jezik.

Milan Trojanović je diplomirao administraciju na Američkom univerzitetu u Bejrutu. Nakon angažmana u privatnim kompanijama u Libanu, započinje rad u Ujedinjenim nacijama. Tokom više od tri decenije u UN bio je angažovan u misijama u Libanu, Iraku, Siriji, Sudanu i Centralnoafričkoj Republici. Pored toga, u UN u Njujorku bio je zadužen za širok spektar administrativnih, finansijskih, pravnih i političkih zadataka, a obavljao je funkcije direktora departmana i zamenika šefa Kabineta predsednika Generalne skupštine UN. Govori engleski, francuski i arapski jezik.

Radiša Grujić je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1996. godine. Radio je u sektorima za bilateralnu saradnju i za bezbednosnu politiku, Kabinetu ministra spoljnih poslova i obavljao funkciju pomoćnika generalnog sekretara. Službovao je u ambasadama u Budimpešti i Oslu, kao i u Stalnoj misiji pri UN u Njujorku, a od avgusta 2022. godine obavlja funkciju privremenog otpravnika poslova u Ambasadi u Harareu. Osnovne i master studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Govori engleski i ruski jezik.

Tatjana Garčević je diplomirala na Odseku filmske i televizijske produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Radila je u Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Beograd, Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka i Ministarstvu za dijasporu, odnosno Kancelariji Vlade Republike Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. U Ministarstvu spoljnih poslova je angažovana od 2014. godine. Službovala je u Ambasadi u Rimu, a tokom tog perioda bila je angažovana i kao stalni predstavnik Republike Srbije u Organizaciji za hranu i poljoprivredu UN (FAO). Govori engleski, ruski i italijanski jezik.

Aleksandar Radovanović je diplomirao međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Radio je u Komesarijatu za izbeglice Vlade Republike Srbije, a u Ministarstvu spoljnih poslova zaposen je od 1997. godine. Bio je, između ostalog, angažovan u sektorima za multilateralnu saradnju, regionalne inicijative, kao i u Odeljenju za susedne zemlje i Jugoistočnu Evropu. Radio je i kao savetnik za spoljne poslove predsednika Vlade i u Kabinetu predsednika Narodne skupštine. Službovao je u Stalnoj misiji pri UN u Ženevi, a od 2012. do 2017. godine bio je ambasador Repubike Srbije u Republici Sloveniji. Govori engleski i ruski jezik.

Ilina Vukajlović je diplomirala klasične nauke na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dok je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu završila master studije prava evropskih integracija. Kao stipendista Vlade Ruske Federacije, pohađala je Puškinov institut u Moskvi, a potom završila master studije političke i socijalne psihologije na Fakultetu psihologije Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu. Radi kao savetnik za spoljnu politiku u Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije od 2020. godine. Pored latinskog i starogrčkog jezika, kao sastavnog dela osnovnih četvorogodišnjih studija, tečno govori ruski i engleski, a dobro poznaje italijanski i nemački jezik, navedeno je u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija