• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Jovan Laketa

23.02.2024

20:05

Prekid pregovora u Rambujeu doveo do krvoprolića! Srbi nisu hteli da prihvate ultimatum Zapada i šiptarski teror! (VIDEO)

EPA/Shutterstock

Politika

Prekid pregovora u Rambujeu doveo do krvoprolića! Srbi nisu hteli da prihvate ultimatum Zapada i šiptarski teror! (VIDEO)

Podeli vest

Prekid prve runde pregovora u dvorcu Rambujeu, nagovestio je novo krvoproliće na Kosovu i Metohiji. Srbi su na sve načine pokušali da mirnim putem naprave dogovor sa Albancima i izbegnu ultimatum Zapada - NATO bombardovanje.

Na današnji dan prekinuti pregovori srpskih vlasti i kosovskih Albanaca u Rambujeu kod Pariza prekinuti su bez potpisivanja sporazuma, koji su pregovaračima ponudili medjunarodni posrednici. Srpska strana odbila je prisustvo stranih trupa na svojoj teritoriji, a albanska razoružanje Oslobodilačke vojske Kosova.

U žestokim borbama 23.02.1999. godine između OVK i srpske policije ranjeno je pet srpskih policajaca, što je nagovestilo porast nasilja u pokrajini nakon neuspešnih mirovnih pregovora o Kosovu i Metohiji. Borbe su se pojačale zbog neuspeha međunarodnih pregovarača uspostave sporazume kojima će biti zadovoljne obe strane, a Zapad je nastavio vrši pritisak na Srbe da pristanu na mirovni plan u Rambujeu u Francuskoj.

Žestoke su bile borbe u selu Bukoš, gde su gerilski borci Oslobodilačke vojske Kosova pucali na srpske policajce i vojnike u selu. Nasilje je počelo rano u utorak kada su se ožalošćeni Srbi okupili u kući Mirka Miloševića, civila kojeg su u ponedeljak ubili OVK. Teroristi OVK su zasuli kuću mecima, u kojoj su bili ožalošćeni i njihova policijska pratnju.

 

Kada je opsada završena, srpska policija je pozvala pojačanje i uzvratila vatru na pobunjenike.
Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, posmatrajući sa obližnjeg brda, rekli su da je Vojska Srbije poslala pojačanje, uključujući tenk, protivavionski top i desetine vojnika.
Sukobi su se nastavili dugo posle podne, stavljajući nadu u trajni mir u sumnju.

 

Foto: Printscreen You Tube Associated Press

Srpski tenk i srpski policajac na KiM 1999. godine

Zvaničnici su tada rekli da su se etnički Albanci obavezali da će potpisati mirovni plan u roku od dve nedelje. Ali nedostatak posvećenosti Albanske strane da se zaustavi nasilje nad Srbima povećao je izglede za još krvoprolića u narednim nedeljama i bombardovanje SR Jugoslavije.

Etnički Albanci sa srpske pokrajine KiM, želeli su i žele i dan danas nezavisnost od Srbije.
Više hiljada Srba je ubijeno, a više od 300 hiljada ostalo je bez krova nad glavom
za godinu dana borbe i to je ono što je zabeleženo. Materijalna i nematerijalna šteta koju su Šiptari i NATO napravili Srbiji, ne može da se meri ni sa čim na svetu i ta rana nikada neće moći da se zaleči u srcu svakog Srbina.

Informerovu emsiju o pregovorima u Rambujeu možete pogledati u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija