• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.02.2024

12:28

Si Đinping dolazi u Srbiju! Vučić: On je naš veliki, iskreni prijatelj!

printscreen

Politika

Si Đinping dolazi u Srbiju! Vučić: On je naš veliki, iskreni prijatelj!

Podeli vest

Predsednik Srbije priredio za ambasadora Kine u Srbiji Li Minga i njegove saradnike svečanost u Vili Mir, povodom obeležavanja lunarne Nove godine.

 

Predsednik Vučić je na početku obraćanja čestitao Kinesku novu godinu.

- Za dobre želje nikad nije kasno, iako je kineska lunarna nova godina nastupila 10. februara, ja vam danas upućujem srdačne čestitke i najbolje želje za napredak Kine i blagostanje kineskog naroda. Zmaj, kažu, simbolizuje blagost i plemenitost, a drvo rast i evoluciju. Uvereni smo da će vaša zemlja i u godini drvenog zmaja nastaviti sa istom snagom nastaviti putem opšteg napretka. 

- Snažno verujem u budućnost naših odnosa koji su doveli novi kvalitet zajedničkim zalaganjem u svim oblastima i koji su na istorijskom vrhuncu. Za dalje jačanje saradnje, posebno na ekonomskom planu, od izuzetnog značaja je nedavno potpisani sporazum o Slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom, na koji smo mi u Republici Srbiji izuzetno ponosni.

- Želim da vam se zahvalim na snažnoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, poštovanju normi MJP i Povelji UN. Srbija će uvek doslovno poštovati princip jedne i jedinstvene Kine i uvek možete da računate na podršku naše zemje.

- Tri kineske kompanije su tri najveća izvoznika iz Srbije. Vi u ogromnom meri doprinosite razvoju i napretku naše zemlje. 

Vučić je izjavio da je dobio potvrdu da će ove godine našu zemlju posetiti predsednik Kine Si Đinping.

- Želim javno da kažem da sam dobio potvrdu u razgovoru sa velikim kineskim direktorom i ministrom spoljnih poslova Vangijem, ne mogu da govorim o datumima, da će ove godine našu zemlju posetiti naš iskreni prijatelj i veliki lider, ne samo Narodne Republike Kine, već rekao bih jedan od najznačajnijih svetskih lidera, naš iskreni prijatelj kojeg želimo da dočekamo u najboljoj atmosferi i na najlepši mogući način Si Đinping - rekao je Vučić i poručio ambasadoru Kine da će Srbija dati sve od sebe da kineski gosti budu zadovoljni i da možemo da se pohvalimo srpskom dobrodošlicom i srpskim gostoprimstvom.

- Hvala vam što ste u teškim trenucima bili uz našu Srbiju. Mi smo mala zemlja, ali taj glas za poštovanje pravila MJP, Povelje UN ali i glas za prijateljstvo u teškim trenucima uvek ćete imati od Srbije - završio je Vučić. 

 

 

Li Ming: Treba da uložimo još više snage u promovisanje kinesko-srpske saradnje

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming rekao je da dve prijateljske zemlje treba da ulože još više snage u promovisanje kinesko-srpske saradnje i čelično prijateljstvo podignu na još viši nivo.

- Veoma smo dirnuti i počastvovani što nam je danas predsednik Vučić, odvojivši svoje dragoceno vreme u sred državnih obaveza, priredio prijem na visokom nivou kineske Nove godine Zmaja - rekao je Ming u Vili Mir.

Naveo je da Vučić time pokazuje prijateljstvo prema kineskom narodu, pridaje veliku važnost odnosima Kine i Srbije i iskazuje ljubav prema kineskoj kulturi kao i poverenje u rad ambasade i kineskih kompanije što je, prema rečima Minga, veliki podsticaj.

- Odnosi naše dve zemlje pod strateškim vođstvom dva lidera i ličnim zalaganjem, neprekidno donose bogate proizvode. U oktobru prošle godine predsednik Vučić je, predvodivši srpsku delegaciju učestvovao na Trećem međunarodnom forumu 'Pojas i Put' i sastao se sa predsednikom Kine Si Đinpingom - rekao je on.

Podsetio je i da su početkom ove godine dvojica predsednika u nekoliko navrata razmenili čestitke izražavajući tada najsrdačnije praznične želje.

- Naša ekonomsko-trgovinska saradnja takođe je prosperitetna, a ukupan iznos robne razmene u prošloj godini premašio je 6,1 milijardu američkih dolara dok su kineske kompanije tri najveća izvoznika Srbije, čime dominiraju u izvozu ostvarujući obostranu korist - rekao je Ming.

Dodao je da se saradnja u kulturnoj razmeni takođe intenzivira kao i da je Vučić kineskom narodu čestitao kinesku novu godinu prenoseći tada srpsko prijateljstvo.

- Prvog dana po kineskoj Novoj godini, u najgledanijoj informativnoj emisiji vestima u 19 časova, emitovana je novogodišnja čestitka predsednika Vučića, čime je zadobio 100 miliona kineskih obožavalaca i pratilaca - rekao je on.

Ming je podsetio i da je uoči praznika Lampiona emitovan intervju predsednika Vučića u kome je on naglasio čvrstu podršku principu jedne Kine i izneo duboke utiske i sećanje na vreme zajedničke borbe protiv pandemije, predstavljajući kineskoj publici lepu Srbiju.

- Treba čvrsto da budemo na pravoj strani istorije, da uložimo još više snage u promovisanje kinesko-srpske saradnje i naše čelično prijateljstvo podižemo na još viši nivo - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15