• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.03.2024

17:16

Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona BiH

EPA

Politika

Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona BiH

Podeli vest

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, saopštio je danas odluku o nametanju izmena Izbornog zakona BiH.

Šmit se novinarima obratio u sedištu OHR u Sarajevu i poručio da ovo radi zarad svih građana BiH.

“Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti pre mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH", rekao je Šmit.

Objavljujući odluku kojom donosi izmene Izbornog zakona BiH, Šmit tvrdi da je to u skladu sa njegovim mandatom.

Prema njegovim rečima, izmene podrazumevaju da  Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsednike biračkih odbora, uvođenje skenera i videonadzora. Cilj tehničkih izmena su transparentniji i fer izbori, kazao je Šmit.

"Birači ne mogu čekati da vide hoće li doći do dogovora stranaka 10 ili 15 godina. Ja bih bio srećniji da smo mogli naći određenu mogućnost da se dođe do izmena zakona direktno od odgovornih stranaka odnosno vlasti i parlamenta. Ljudi imaju pravo da njihov glas bude sigurno prebrojan", naveo je Šmit.

Šmit je kazao da su donete izmene važne za evropski put BiH.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija