• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

20.05.2021

16:37

ZA 18 MESECI POVUČENO 16 MODELA! Nova "bembara" probleme stvara

Zaštitnik potrošača

ZA 18 MESECI POVUČENO 16 MODELA! Nova "bembara" probleme stvara

Podeli vest

Većina povučenih modela su izuzetno luksuzni i skupi automobili, poput serije 5, X3M, X4M, X5, X6, X7 i mnogih drugi (pogledajte okvir), koji sa dobrom opremom koštaju oko 100.000 evra

Nemački auto-gigant, kompanija BMW za samo 18 meseci u Srbiji je povukla čak 16 različitih modela automobila, kao i 11 različitih modela motocikala zbog rizika od povreda i požara, dok ukupan broj neispravnih vozila još uvek nije poznat!

Do ovih šokantnih i alarmantnih podataka redakcija Zaštitnika potrošača došla je temeljnom pretragom Nacionalne baze nebezbednih proizvoda povučenih sa tržišta, koju vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija!
Koliko je situacija zabrinjavajuća, svedoči podatak da su većina povučenih modela izuzetno luksuzni i skupi automobili poput serije 5, X3M, X4M, X5, X6, X7 i mnogih drugi (pogledajte okvir), koji sa dobrom opremom koštaju oko 100.000 evra, kao i skupoceni modeli M6 Gran Coupe i M8, koji daleko premašuju i tu cifru! To praktično znači da su neki potrošači možda dali celu životnu ušteđevinu da kupe pouzdan, kvalitetan i bezbedan automobil za sebe i svoju porodicu, a dobili su nepouzdano vozilo koje bi moglo da ih košta života.

Foto: InformerDN

Povod za ovo veliko istraživanje bile su nam pritužbe čitalaca koji su imali problema sa automobilima ovog brenda, ali i sve češće objave da poznati nemački brend na globalnom nivou povlači na stotine hiljada vozila usled fabričkih grešaka i anomalija. Da je od ovog slavnog automobilskog giganta ostao samo okrugli znak plavo-bele boje i tri slova BMW, za Zaštitnik potrošača potvrdili su su saobraćajni stručnjaci i predstavnici Udruženja za zaštitu potrošača. Kao glavne razloge za posrnuće i značajno manji kvalitet automobila i drugih vozila ovog brenda oni navode masovnu proizvodnju, kao i ugrađivanje jeftinijih delova kako bi se ostvario maksimalan profit.

Kvalitet i kvantitet

Kvantitet je postao bitniji od kvaliteta i onda su greške na automobilima neminovne
Miodrag Piroški, Vrele gume

Autor emisije "Vrele gume" Miodrag Piroški objasnio je da je sada u proizvodnji bitniji kvantitet nego kvalitet i da se nabavljaju što jeftiniji delovi jer je kompanijama na prvom mestu zarada, pa tako neminovno dolazi do brojnih fabričkih grešaka.
- Gleda se da se uštedi na svakom koraku. Nije ovo više ono vreme kada su se najpoznatije kompanije trudile da naprave što bolji i kvalitetniji automobil. Sada se gleda samo zarada, trka je za što većim profitom, i onda da bi se na nekim pojedinačnim delovima uštedelo po nekoliko evra, dolazi do ovoga. Kvantitet je postao bitniji od kvaliteta, kao i masovno nabavljanje najjeftinijih delova i onda su greške na automobilima neminovne - kaže Piroški i dodaje:
- Velike i slavne kompanije kao što je BMW zbog svega navedenog ne razlikuju se mnogo u kvalitetu od ostalih. Sve se to dosta približilo, i ako su ti giganti nekada imali 50 odsto kvalitetnije automobile od konkurencije, sada je to maksimalno 10 odsto, i to su samo neke razlike u finalnim radovima i tehničkoj obradi, a ne u motoru i drugim bitnim elementima.

Foto: InformerDN

Sa njim se slaže i direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, koji je istakao da se automobili danas prave da traju kraće nego nekada i da ova nova vozila više nikada neće moći da se voze 20 ili 30 godina, kao ranije.

- Promenjen je čitav koncept u auto-industriji. Nekada su se automobili pravili u manjem broju modela, da prvih osam do deset godina rade perfektno i bez kvarova, a da mogu da se voze i 20-30 godina. Sada je to drugačije, proizvodnja je masovna i automobili se prave tako da se uglavnom ne kvare u garantnom roku, ali da traju do sedam godina i da onda moraju da se menjaju jer počinju ozbiljni kvarovi i problemi. I tako sada rade svi bez obzira na to da li se radi o BMW-u ili o nekoj drugoj kompaniji. Nema više automobila kao što je bio "BMW 316", "mercedes 123" ili "golf 2", nikada ih više neće ni biti. Tada se znalo da i BMW i "Mercedes" i "Audi" i druge poznate marke imaju nekoliko svojih prepoznatljivih modela koji su zaista vrhunskog kvaliteta, a sada ne možeš da pohvataš koliko te firme imaju različitih modela, više od stotinu. Ta hiperprodukcija je i dovela do svih ovih problema - jasan je Okanović.

U kompaniji "Delta motors" koja je zastupnik BMW-a u Srbiji kažu da se u sklopu aktivnosti na unapređenju kvaliteta vrši neprekidna analiza neispravnosti i mogućnosti za unapređenje kvaliteta.
- Usled toga BMW raspisuje tehničke kampanje u okviru kojih se obavljaju kontrole i eventualne intervencije na vozilima u ovlašćenim servisima. U sklopu toga povremeno se ukazuje potreba za obaveštavanjem vlasnika da je potrebno da dovezu svoje vozilo u servis kako bi se obavila određena intervencija ili kontrola, odnosno vrši se opoziv proizvoda od potrošača. Svi vlasnici BMW vozila u svakom momentu mogu proveriti u svakom ovlašćenom servisu da li za njihovo vozilo postoji raspisana tehnička kampanja.

Bogosavljević: Cena nije garant kvaliteta

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević istakao je da kupovina luksuznog i skupog BMW-a više uopšte nije garancija kvaliteta već samo statusni simbol, kao i da svi ovi brendovi u našu zemlju šalju škart koji ne prodaju u razvijenim zemljama EU.
- Nivo kvaliteta automobila u celom svetu je opao jer se sada sve to radi serijski i u milionima komada. Pritom, nema osetnih razlika u kvalitetu i zbog toga uvek savetujemo potrošače da brend i cena ne garantuju kvalitet niti sigurnost. Videlo se na brojnim primerima da to što ćete kupiti novi BMW ili drugu luksuznu marku, i platiti više od 100.000 evra, nije nikakva garancija da neće doći do nekog ozbiljnog kvara u prvih godinu ili dve. Sada je to više statusno pitanje nego znak da ste kupili nešto što će vam trajati dugo i dobro vas služiti - jasan je Bogosavljević.

BMW modeli povučeni u poslednjih 18 meseci

DATUM POVLAČENJA UZROK MODEL
24. 12. 2020. rizik od požara X5
5. 10. 2020. rizik od povreda serija 3
31. 8. 2020. rizik od povreda C400X i C400 GT (motocikli)
26. 8. 2020. rizik od povreda 3er, 5er, X6, 1er, 2 er Gran Coupe
27. 8. 2020. rizik od povreda 3er
31. 8. 2020. rizik od povreda R NINE T, R1250GS, R1250RT, R1250R, K1600GT, K1600B 
28. 8. 2020. rizik od povreda M6 Gran Coupe
27. 8. 2020. rizik od povreda M8, X3M, X4M, X3, X4, 8,3
24. 12. 2019. rizik od povreda X7
24. 12. 2019. rizik od povreda G310GS, G310R, C400GT, C400X, K1600GT, S1000RR 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Nemacki automobili zive od stare slave, odavno vec nisu pouzdani i imaju gomilu tehnickih problema o koji ma se ne pise posebno sa elektronikom, onaj koji zna sta valja kupuje japance a onaj koji pati od statusnog simbola kupuje nemce, ona stara nemac je nemac vazila je do 1990 godine kada su se jos uvek radili automobili bez elektronike, kada je elektonika krenula da upravlja autom od tada su nemci prestali da rade pouzdane automobile, za mene je dobar auto onaj koji se ne kvari a nemci takve automobile ne rade

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija