• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Stanković

07.01.2024

13:12

Ovo su stihovi pesme "Za život Srpske"! Danica Crnogorčević će je premijerno otpevati 9. januara u Banjaluci!

Privatna arhiva

Kultura

Ovo su stihovi pesme "Za život Srpske"! Danica Crnogorčević će je premijerno otpevati 9. januara u Banjaluci!

Podeli vest

Već dugo ta pesma čeka da krene u realizaciju. Zaista smo želeli da napravimo nešto za Republiku Srpsku. Prvo je to bila pesma "Rano moja" posvećena svim žrtvama stradalim u Jasenovcu, a zatim ova nova "Za život Srpske" čija će premijera, ako Bog da, biti 9. januara 2024. godine kada se i proslavlja Dan Republike Srpske.

Ovo je nedavno rekla Danica Crnogorčević, koja je sa suprugom Ivanom, sveštenikom spremila svetovnu himnu posvećenu Danu Republike Srpske pod nazivom "Za život Srpske", i otkrila je po čemu je specifična ta pesma. 

- To je kompletno delo mog supruga, i tekst i melodija, kao i sama ideja projekta - rekla je ona. 

Foto: Privatna arhiva

 

Ivan Crnogorčević je povodom ove pesme naveo da je pesmu stvarao sa velikom emocijom i ganutošću, kojima je pesma i prožeta.

– Pesma može da simbolizuje i odnos muža i žene. Muža koji je otišao u rat i koji je ostavio život za Republiku Srpsku. Tako da će se pronaći, manje-više, svi u toj pesmi – rekao je Crnogorčević, koji je sveštenik Crkve Svetog Dimitrija na Kruševcu u Podgorici.

On je, takođe, dodao da pesma ne pominje nikoga u negativnom kontekstu, nego je inspirisana emocijama koje simbolizuju zavet da se mora čuvati ono što je mukom stvarano kako na prostoru Republike Srpske, tako i u drugim srpskim zemljama.

– Pesma nema nikakvu negativnu poruku prema bilo kome. Pesma nema nikakve ratne, nikakve šovinističke konotacije – naglasio je Crnogorčević. 

O pesmi i narednim projektima govorila je i Danica u ekskluzivnom intervjuu za Informer i otkrila ko je sve radio na numeri. 

Početkom ove godine imamo u planu da izdamo dve nove pesme. Prva pesma koju ćemo objaviti jeste pesma koju smo posvetili Republici Srpskoj, i to 8. januara, neposredno pred dan Republike Srpske. Tekst i muziku za pesmu je napisao moj suprug, aranžman je radio Joca Savić, a miks je radio Mišo Krpo - studio u Frankfurtu, a moja malenkost uredila malo glas i prateće vokale. Moram napomenuti da mi je velika čast što su ovu pesmu upotpunili hor "Srbadija" iz Bijeljine, divne devojke i momci i presrećna sam što imam priliku da sarađujemo sa njima. Potrudili smo se i oko video-spota i nadamo se da će se publici dopasti. Spot je radila ista ekipa koja nam je radila i ostale pesme. Jako ozbiljni profesionalci i umetnici iz Banjaluke - Zoran Pilipović, Boško Krljaš i Zoran Puzić - rekla nam je ona. 

Danica će premijerno pesmu otpevati u Banjaluci za Dan Republike Srpske, a tekst pesme prenosimo u celosti: 

"Kad za slavu Svetog Stefana

Ti se setiš moga imena

Tad upali sveću za mene

I za moje verne drugove

Čuvaj, sine, srpsku slogu

Srpsko ime i slobodu

Zavet naših hrabrih očeva

I najhrabrijih srpskih sinova

Za svaki pedalj zemlje ove

Dali su živote svoje

Ginuli su kao vitezi

Slavom su se ovenčali". 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Magazin

Džet set

Srbija