• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.03.2024

12:17

Emotivan aplauz za Žarka Lauševića i njegovu poslednju ulogu! Održana svetska premijera filma "Ruski konzul" (FOTO)

Marko Obradović Edge

Kultura

Emotivan aplauz za Žarka Lauševića i njegovu poslednju ulogu! Održana svetska premijera filma "Ruski konzul" (FOTO)

Podeli vest

Film reditelja Miroslava Lekića, prema romanu Vuka Draškovića "Ruski konzul", na filmsko platno donosi priču koja nas vraća u sedamdesete godine prošlog veka.

Svečanom premijerom u Beogradu, u okviru zatvaranja 52. Međunarodnog filmskog festivala- FEST 2024, sinoć je premijereno prikazan dugoočekivani film "Ruski konzul" reditelja  Miroslava Lekića.

Dugim aplauzom i ovacijama publika je nagradila glumačku i autorsku ekipu filma "Ruski konzul", a posebno emotivan aplauz usledio je nakon posvete koju je glumcu Žarku Lauševiću posvetila produkcija ovog filma, koji je Lauševićeva poslednja uloga.

Film reditelja Miroslava Lekića, prema romanu Vuka Draškovića "Ruski konzul", na filmsko platno donosi priču koja nas vraća u sedamdesete godine prošlog veka, koje se mogu smatrati ključnim trenutcima kosovske krize, koja će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu.

Foto: Marko Obradović Edge

 

- Moji saradnici na fimu i ja bili smo veoma svesni da je ovo vrlo komplikovana tema i da je u pitanju film koji može da izazove kontroverze. Pokušali smo da se ne vodimo nijednim tuđim mišljenjem, već da napravimo film iz svog osećanja estetike i sadržajne forme koja treba da pruži neku vrstu zaključka,  da je svima u ekipi bilo važno da ne naprave crno-belu sliku, već da pokušaju da budu objektivni u celoj situaciji - rekao je reditelj i scenarista Miroslav Lekić.

Filmsko ostvarenje "Ruski konziul", iza koga stoje Telekom Srbija i Vision Team, od 7. marta se nalazi u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom zemlje i regiona.

Foto: Marko Obradović Edge

Nebojša Dugalić i Paulina Manov na premijeri filma

- Posebno je zadovoljstvo, ali na prvom mestu i odgovornost, upustiti se u projekat kao sto je Ruski konzul. Tema koja obradjuje 70te godine i položaj Srba na Kosovu, kompleksne odnose Srba i Albanaca, emocije, postupke, dela, kao i složenost celokupnih društvenih okolnosti je nešto što je Miroslav Lekić na maestralan način približio i  probudio sećanje i saosećanje sa prošlošću. Poznavanje prošlosti je jedini put ka budućnosti kojoj stremimo i zato je ovaj film posebno značajan za srpsku kinematografiju kao i za celokupnu srpsku kulturnu baštinu. Posebnost  filma je i činjenica da je ovo poslednja odigrana uloga Žarka Lauševića, koji je vrlo aktivno učestvovao kako u gradjenju lika tako i celokupnog projekta. Telekom Srbija nastavlja da se bavi hrabrim i autentičnim temama, onima koje slave i objašnjavaju našu istoriju kao i onima koje obradjuju savremene isečke života - izjavila je Aleksandra Martinović, direktorka Direkcije za multimediju Telekoma Srbija. 

Ovaj uzbudljiv film donosi vrhunska  glumačka podela koju čine Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Mensur Safqiu, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Tamara Aleksić i mnogi drugi. 

Autorsku ekipu čine filma "Ruski konzul" čine reditelj i scenarista Miroslav Lekić, saradnik na scenariju je Igor Bojović, producent Dragan Đurković, direktor fotografije Dalibor Tonković, kompozitori Aleksandra Kovač i Roman Goršek, montažer Petar Jakonić, kostimograf Snežana Karl.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Magazin

Džet set

Srbija