• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

27.03.2024

11:33

Projekat "Drumovanje": Vizuelne kreacije koje se međusobno prepliću čineći harmoničnu i impresivnu celinu

Privatna arhiva

Kultura

Projekat "Drumovanje": Vizuelne kreacije koje se međusobno prepliću čineći harmoničnu i impresivnu celinu

Podeli vest

Vizuelni harmonizovani odnos i efekat izloženih eksponata, maštovito i znalački komponovanih boja, materijala i formi, odraz su unutrašnjeg impulsa i kreativnog zanosa autorke.

  Svako od nas se tokom različitih životnih perioda i profesionalnih karijera više puta nalazio na raskršću. Na raskršću želja i mogućnosti, realnog i nerealnog, ispravnog i poželjnog... Da li je odabir staze kojom ćemo se kretati najbezbedniji ? Da li biramo sigurnost ili neizvesnost? Koliko smo hrabri da hodamo „neravnim“ putevima? Da li su odabrani drum i pravac pravi? A šta znači pravi? Da li je pravi put za svakoga od nas i najbolje rešenje? Koliko je hrabrosti potrebno da se izađe iz zone komfora i krene neutabanim stazama?

Umetnici svih profila, kreativci iz sveta primenjene i likovne umetnosti, teatra i filmske struke, plesači i muzičari oduvek su bili pioniri u inventivnosti, pomeranju granica i izazivanju različitih vrsta emocija kod publike i konzumenata kulturnih sadržaja. Neretko su bili neshvaćeni, a njihove ideje u početku neprihvatljive i odbačene. Većina njih se ipak nije utopila u kolotečinu, boreći se sama sa sobom i establišmentom. Njihov senzibilitet, nemiran duh i „glad“ za slobodnim interpretacijama stvarnosti i neograničenim umetničkim prostorima uglavnom su vremenom dostizali svoje opravdane vrhunce.

Foto: Privatna arhiva

 

Slađana Milojević pripada grupi savremenih autora i iz godine u godinu rapidno napreduje u sferi svog primarnog interesovanja iz oblasti tekstila i reciklaže, dok svakom samostalnom izložbom i učešćem na kolektivnim postavkama podiže letvicu u svom izrazu. Bilo da se radi o utilitarnim kreacijama, modnim detaljima, tapiserijama, prostornim i zidnim instalacijama, dolaze do izražaja njena savršena tehnička izvedba, znalačka upotreba materijala, vešta kombinacija boja i tekstura. Nastanku svakog eksponata autorka pristupa analitički, a izlagačko iskustvo i zrelost su doprineli smelom eksperimentisanju i uspešnoj realizaciji prethodno dobro osmišljenih ideja. Motiv za nastanak ove izložbe su reminiscencije i pozitivan osvrt na sve naše izabrane životne puteve. Bilo da se radi o emotivnim ili stvarnim putevima, stazama kojima smo prošli ili koje smo izbegli, sećanja na odluke u kom smeru krenuti bile su polazišne tačke od kojih je Slađana krenula i u kom pravcu je razvijala ovu kolekciju.

Na projektu nazvanom „Drumovanje“ umetnica je dugo i predano radila sa namerom da svoje ideje i misli prenese na flispapir i reciklirani papir koristeći isti postupak kojim oslikava svilu tehnikom batika. Da bi krajnji rezultat bio na vrhunskom nivou, potrebno je dosta truda, veštine i marljivog rada, jer je papir-batik tehnika vrlo zahtevna i nepredvidiva. Nanošenje tečnog vrućeg voska tjantingom i četkom na flispapir doprinelo je da se tretiranje površine usmeri u pravcu neočekivanih spojeva i volumena.

Foto: Privatna arhiva

 

Postavku čine tri uzbudljiva i originalna segmenta kao posebne vizuelne kreacije koje se međusobno prepliću tvoreći harmoničnu i impresivnu celinu. U svaki segment Slađana je ugradila svoj prepoznatljiv senzibilitet, autorski rukopis i stil izražavanja. Prvu grupu radova čine minijature–kolaži kvadratnog i pravougaonog formata. Igrajući se sa prirodnim materijalima, papirom i svilom, voskom je iscrtavala šare koje je potom farbala bojama za tekstil. Ova zahtevna tehnika i dugotrajan proces, vođeni veštom rukom, doprineli su da grafičke, likovne i kolorističke kompozicije ne budu samo apstraktne tematike. Grupa radova–kolaža sa akcentom na zemljanim bojama i intervencija sa tušem vode nas u neke bajkovite  pejzaže u kojima se naziru elementi iz prirode, drveće, kuće, putevi... Koristeći lomljeni vosak i svetliji kolorit u drugoj grupi minijatura, autorka je dobila „rešetkast“ gornji sloj, koji je u savršenom kontrastu sa oslikanim kolorističkim bravurama prvog sloja koji predstavlja osnovu slike. U tim naoko apstraktnim slikama uspela je da postigne efekte dubine, perspektive i odsjaja u kojima se naziru građevine, pejzaži u raznim godišnjim dobima, figure, šume... Fluidne, plastificirane 3D prostorne instalacije –kolaži batika na flispapiru i recikliranom papiru čine drugi segment ove fascinantne postavke. Plastifikacijom kolaža i vertikalnimn nizanjem u tri, četiri reda ovi mozaici od tekstila zemljanih boja odaju utisak transparentnosti, vibrantnosti i dubine. Raskošni dekorativni svileni panoi velikih dimenzija u zelenim i narandžastim nijansama se prirodno nadovezuju na prethodna dva segmenta postavke. Dinamika linija i elemenata uzetih iz geometrijskog, apstraktnog i floralnog sveta sugerišu emotivan pristup, kao i rešenost umetnice da se impresija što vernije prenese.

Foto: Privatna arhiva

 

Vizuelni harmonizovani odnos i efekat izloženih eksponata, maštovito i znalački komponovanih boja, materijala i formi, odraz su unutrašnjeg impulsa i kreativnog zanosa autorke. Eksperimentalnom metodologijom Slađana je pulsiranje života, svoja raskršća i drumovanja predstavila autentičnim sofisticiranim rešenjima i sentimentalnim pristupom.

 

Piše: Maja Škaljac-Stanošević, istoričar umetnosti


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15