Autor: Informer.rs

28.10.2023.

15:00

Foto: pexels.com

Magazin

Pedijatri otkrili: Ove namirnice nikada ne dajemo deci da jedu!

Pre nego što dobiju decu, mnogi budući roditelji misle da će ih sigurno potpuno zdravo hraniti, i da će uspešno izbegavati sve što je loše za decu, ali stvarnost je često mnogo komplikovanija.

- Nemojte se previše opterećivati zdravom hranom - savetuje roditeljima dr Elizabet Dejvis, pedijatar i lekar sportske medicine u Orlando Health Arnold Palmer dečjoj bolnici.

- Ja sam pedijatar i postao sam roditelj izuzetno izbirljive devojčice. Moja sada petogodišnjakinja nikada nije probala čips, slatkiše ili grickalice koje nije odmah volela, ali voće i povrće su sasvim druga priča...

. Ona je naglasila da kao roditelji pokušava da zabrani neke stvari koje dete želi, a koje su nezdrave, pa njena ćerka, na primer, kod kuće pije samo vodu i mleko.

Informer

Međutim, postoje namirnice koje pedijatri poput dr Dejvis izbegavaju da daju svojoj deci ili ih bar ograničavaju koliko god je to moguće. 

Evo koje su to namirnice:

Tvrde bombone

- Nema mnogo namirnica koje bi trebalo potpuno zabraniti, a umerenost, raznovrsnost i uravnoteženost su ključ svake zdrave ishrane i zdravlja uopšte. Međutim, tvrde bombone su nešto što nikada ne dajem deci, pre svega zbog sadržaja šećera koji je značajan i doprinosi kvarenju zuba i pucanju gleđi. Oni takođe predstavljaju opasnost od gušenja, tako da ako moram da zabranim jednu stvar, to bi bili tvrde bombone - kaže dr Kristina Džons, pedijatrijski lekar hitne pomoći i viši medicinski savetnik u "PM Pediatric Care "u Anapolisu u Merilendu.

Informer

Ona još ističe izuzetno štetna dejstva energetskih pića - predoziranje kofeinom, nesanicu, srčane tegobe, pa čak i smrt.

- U najmanju ruku, energetska pića često utiču na san i mogu da poremete raspoloženje, i ne mislim da su bezbedna ili na bilo koji način korisna za decu - naglašava još Lankaster.  

Informer

Slatki sokovi

- Nikada svojoj deci nisam služio sok. Sokovi i bezalkoholna pića imaju veoma visok udeo koncentrovanog šećera - saharoze - a često i kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze. Pored toga, sadrže previše dodatog šećera i imaju vrlo malo vlakana. Dajte deci vodu, da se naviknu da je piju. Uz vodu poslužite i voće, koje ima dodatne prednosti jer je bogato vlaknima. Voće čini sitim i manje je skokova šećera u krvi kada se konzumira.  A voda je najbolji gasitelj žeđi - kaže dr Dženifer Trahtenberg, pedijatar iz Njujorka.