10.05.2020.

16:49

Foto:

Magazin

LETO KUCA NA VRATA! Pokrenite se i dovedite LINIJU U RED - fitnes trener ima plan za vas!

Počnite od jednomesečnog plana vežbanja uz koji možete da izgubite do šest kilograma, zategnete telo i osećate se lepše i poletnije, poručuje firnes trener Milan Zarić.

Motivacija

- Najveći problem kada odlučimo da počnemo da se bavimo fizičkom aktivnošću je motivacija. Ljudi često imaju nerealne ciljve, želje i očekivanja - recimo da za kratko vreme izgube mnogo kilograma, a onda kada se to ne desi (olako) odustaju od vežbanja. Kada je reč o smanjenju telesne mase, realno bi bilo da za mesec dana, ako redovno vežbaju i vode računa o ishrani, izgube 4-6 kilograma – kaže fitnes trener.

BUDITE U TRENDU OVOG LETA! OVA pletenica ČINI SVAKU DEVOJKU LEPŠOM - Evo kako je MOŽETE NAPRAVITI! (VIDEO)

OVO VOĆE ČUVA MLADOST, JAČA IMUNITET... 3 recepta - zdravlje nikad nije bilo ukusnije!

Šta možete da očekujete?

-  Nakon mesec dana redovnog vežbanja povećaće vam se tonus (zategnutost) mišića, smanjiti masne naslage na struku, obim nogu, verovatno i zadnjice, povečati kondicija, bićete bolje raspoloženi i izbacićete negativnu energiju. Dovoljno je da izdvojite samo 12 sati mesečno - što je tek pola jednog dana, i budete lepi, zdravi i srećni – poručuje naš sagovornik.

Redovno vežbanje, navodi naš sagovornik, znači da se treba “znojiti” tri puta nedeljno po sat vrema, dok korekcija ishrane podrazumeva da, pre svega, nema kasnih obroka, plus nema prostih šećera, odnosno slatkiša.

- Treba uvesti 4-5 manjih, zdravih obroka na bazi ribe ili piletine i sezonskog povrća, naročito zelenog. Voće je dozvoljeno, ali ne u popodnevnim časovima – objašnjava Milan Zarić.

Pet veličanstvenih

Da bi vežbanje bilo efikasno izvodite takozvane kompleksne vežbe, koje uključuju veće grupe mišića istovremeno. Pet vežbi koje ne smete preskočiti su:

Informer

1. Čučanj. Mnogi ga nazivaju “njegovo veličanstvo“, i uopšte ne preteruju, odlična vežba koja angažuje mišiće nogu i sedalnu regiju. Sagoreva veliku količinu energije što posebno utiče na mršavljenje.

3. Iskorak. Još jedna od vežbi koja angažuje kompletnu muskulaturu nogu i sedalne regije. Postoji dosta varijacija ove vežbe, ali nećete pogrešiti ni sa jednom.

ŽIVOT POSLE KARANTINA! Kako se prilagoditi na "novu normalnost"?

2. Sklekovi. Žene uglavnom misle da je to “muška“ vežba, a opet žele da imaju lepe i zategnute ruke, pogotovo tricepse. Za početak možete raditi lakšu verziju vežbe gde ste oslonjeni na kolena.

Informer

5. Trbušnjaci. Ako je neka vežba na vrhu liste kao najvažnija, onda je to svakako ona za stomak. Na početku svakog treninga odvojite bar 10 minuta za trbušnjake.

5. Vežbe sa tegovima. Ne bežite od tegova – strah da ćete izgledati kao muškarci ukoliko budete radili sa opterećenjem je neosnovan. Za bućice izaberite težinu od 1-5 kilograma, kod sprava opterećenje može da bude i veće.

Kombinacija

- Navedene vežbe su anaerobne, odnosno predstavljaju vežbe snage. Uz njih, prilikom svakog treninga, treba da uvedete i aerobnu (kardio) aktivnost. Možete da birate između trčanja, brzog hodanja, vožnje bicikla, rolera, penjanja uz stepenice… - predlaže trener.

Razlika između ove dve vrste aktivnosti je u tome što aerobna sagoreva masti dok traje trening, a anaerobna i nakon toga, odnosno imaju odložen efekat.