22.11.2020.

09:11 >> 09:12

Foto:

Magazin

DUO ZA JAČI IMUNITET! Najukusniji način da PREVARITE GRIP i prehladu (RECEPTI)

Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno, jedna je od najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura i sadrži najširu lepezu vitamina i minerala koji štite srce i krvne sudove, leče anemiju i povišen holesterol, jačaju imunitet i imaju antikancerogena svojstva. I šargarepa predstavlja pravu malu apoteku. Čuva vid, jača imunitet, smanjuje rizik od moždanog udara i raka i odlična je za detoksikaciju jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A. Kombinacija cvekle i šargarepe, uz sve mere opreza i dosta ostalog povrća i voća na meniju, jedan je od najboljih i najukusnijih načina da vas ove jeseni zaobiđu i grip i prehlada.

Tri na dan

Iako je mnogima najukusnija kuvana, nema dileme, cvekla je najzdravija ako nije termički obrađena. Termičkom obradom dužom od 15 minuta gubi pojedine nutritivne vrednosti, a njih nije malo. Pored vitamina C, sadrži redak vitamin B12, kao i gotovo sve minerale - kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor...

Informer

Sokovi za zdravlje

Sok od cvekle ima posebnu vrednost, jer je takođe delotvoran kod mnogih bolesti. Krepi i jača ceo organizam i povoljno deluje na metabolizam. Od kilograma cvekle dobije se oko 700 mililitara soka. Sprema se tako što se cvekla tanko oljušti, sitno izrenda i prelije medom i sokom od limuna. Kad ova smesa malo odstoji, dobro se procedi i pije se u gutljajima celog dana. Sok od šargarepe je, s duge strane, odličan diuretik i čistač organizma, a u kombinaciji s medom preporučljiv je za bolesti grla i jačanje imuniteta, dok u spoljnoj primeni zaceljuje i ublažava rane, čireve, opekotine i ekcem.

Crvena boja cvekle potiče od antocijana, moćnog zaštitnika od bolesti koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerogeno. Osim toga, potvrđena je i njena lekovitost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba, a prisustvo joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja. Osnovu višestruke lekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain, koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre.

Cvekla je izuzetno korisna u lečenju malokrvnosti, posebno kod dece, jer sadrži visok procenat gvožđa. Zahvaljujući celulozi i pektinu, kojih ima u izobilju, povoljno deluje i na rad creva i njihovu peristaltiku (pokretljivost). Ipak, da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocenim vlaknima, treba pojesti tri srednje glavice cvekle.

Šest nedeljno

Na narandžastoj boji šargarepa može da zahvali beta karotenu (koji se u jetri pretvara u vitamin A), a kojeg u toj meri nema ni u jednom drugom povrću. Slede vitamini K, C, E, B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalijum, mangan i molibden. Takođe obiluje vrednim antioksidansima, karotenoidima i antocijaninima.

Informer

Zahvaljujući beta karotenu, ovo korenasto povrće pomaže u sprečavanju infekcija i osnažuje imuni sistem, dok redovno konzumiranje smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakte, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida i smanjuje kratkovidost, posebno kod dece.

Beta karoten je poželjan u ishrani obolelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog creva, grlića materice i same materice), jer se u njihovom organizmu, prema istraživanjima, obično nalazi manjak ovog nutrijenta. Osim toga, adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača znatno smanjuje izglede za dobijanje raka pluća i emfizema.

Šargarepa štiti kardiovaskularno zdravlje, smanjuje nivo lošeg LDL holesterola, podiže nivo dobrog HDL holesterola, a studije su pokazale da svako ko pojede više od šest šargarepa nedeljno smanjuje rizik od moždanog udara.

Zbog vrednih sastojaka preporučuje se kod slabosti organizma, anemije i bolesti uzrokovanih nedostatkom vitamina kao što su skorbut i rahitis.

Informer

Vitamini u tegli

Sastojci: 4 cvekle, 4 šargarepe, 3 jabuke, celer, ceo limun, sok od 2 limuna, 6 kašika meda.
Priprema:
Cveklu, jabuke, celer i šargarepu oljuštiti, limun oprati, pa sve sitno samleti ili narendati. Tome dodati sok od 2 limuna i med, pa sve dobro promešati. Nakon toga staviti u tegle i čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru. Od navedene količine dobiju se oko 2 tegle, u kojima se nalaze vitamini koji otklanjaju umor, podižu imunitet, popravljaju krvnu sliku i okrepljuju.

Informer

Zapečeno povrće sa ruzmarinom

Sastojci: 300 g šargarepe, 300 g bundeve, srednji krompir, srednja cvekla, 2 kašike ruzmarina, 3 čena belog luka, 4 kašike maslinovog ulja, pola kašičice soli, četvrtina kašičice mlevenog bibera.
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Pripremite veći plitki pleh, obložite ga papirom za pečenje. Povrće iseckajte na željenu veličinu (možete i na veće komade, ali ga onda pecite nešto duže), pomešajte sa maslinovim uljem i začinite. Povrće ravnomerno rasporedite po plehu i pecite u zagrejanoj rerni 30-35 minuta. U međuvremenu promešajte par puta i služite toplo.

KOSA NAJAVLJUJE SRČANI UDAR! 6 znakova koje ne smete da IGNORIŠETE pogledajte OVDE.

Ako ste opet GLADNI posle dva, tri sata, PAMETNIJE BIRAJTE namirnice! Šta je NAJZDRAVIJI DORUČAK pogledajte OVDE.