Magazin
Mešavina začina - tajna grčke kulinarske istorije!
Svako ko je jednom probao grčku kuhinju, u kombinaciji sa morskim povetarcem, sirtakijem i ledeno hladnim uzom, zauvek će se setiti tipičnog ukusa koji vas bukvalno tera da „poližite prste“.
Ukus hrane u Grčkoj ne bi bio isti bez nekih tipičnih začina za grčku kuhinju. Njihovom kombinacijom i dodavanjem određenoj hrani stvara se prepoznatljivi mediteranski šmek.
Sledeće mešavine začina možete napraviti sami i uživati u čaroliji mirisa i ukusa.
Omlet pored mora
U umućena jaja Grci će najčešće dodati mešavinu začina koju čine prstohvat origana, luk, paprika, timijan i seckani spanać i na taj način napraviti fantastičan omlet koji uz masline i kefir čini pravi grčki doručak.
Grčka mešavina začina za feta sir
Nije nepoznanica da nam je prva asocijacija što se grčke hrane tiče čuveni feta sir. Nekoliko začina obogaćuje njegov ukus, a za najbolju mešavinu smatra se ona napravljena od origana, peršuna,bibera i timijana ili majčine dušice.
Mediteranski krompir
Velika većina ljudi na Mediteranu krompir začinjava najčešće ruzmarinom. Ako vas je put naveo u Grčku verovatno ste imali prilike da degustirate pečeni ili kuvani krompir u kombinaciji sa origanom, mlevenom slačicom,bosiljkom i peršunom.Kažu da je ovako spremljen krompir najslađi na svetu.
Grčka salata i njeni začini
Ovu vrstu salate najčešće naručujemo kada smo na moru. Njeni tajni sastojci su (pored klasičnih paradajza, krastavca,luka, maslina) i origano, čubar, peršun i celer. Ukoliko ne možete naći čubar možete kao zamenu iskoristiti prstohvat sušenog Rtanjskog čaja.
Špageti na grčki način
U skuvane špagete dodaju se pored maslinovog ulja i bosiljak, origano, estragon i seckani feferoni.Pazite samo da ne predozirate sa začinjavanjem jela, jer je harmoničan odnos u mešavini ono što mu daje prepoznatljivu aromu. Ovo se naročito odnosi na origano koji ima jak i dominantan miris i ukus, ako i na feferone poznate po ljutini.