24.05.2022.

23:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Mešavina začina - tajna grčke kulinarske istorije!

Svako ko je jednom probao grčku kuhinju, u kombinaciji sa morskim povetarcem, sirtakijem i ledeno hladnim uzom, zauvek će se setiti tipičnog ukusa koji vas bukvalno tera da „poližite prste“. 

Ukus hrane u Grčkoj ne bi bio isti bez nekih tipičnih začina za grčku kuhinju. Njihovom kombinacijom i dodavanjem određenoj hrani stvara se prepoznatljivi mediteranski šmek. 

Sledeće mešavine začina možete napraviti sami i uživati u čaroliji mirisa i ukusa.

Informer

Omlet

Omlet pored mora

U umućena jaja Grci će najčešće dodati mešavinu začina koju čine prstohvat origana, luk, paprika, timijan i seckani spanać i na taj način napraviti fantastičan omlet koji uz masline i kefir čini pravi grčki doručak.

Informer

Sir je pored maslina vekovima deo grče kulinarske istorije

Grčka mešavina začina za feta sir

Nije nepoznanica da nam je prva asocijacija što se grčke hrane tiče čuveni feta sir. Nekoliko začina obogaćuje njegov ukus, a za najbolju mešavinu  smatra se ona napravljena od origana, peršuna,bibera i timijana ili majčine dušice.

Informer

Krompir

Mediteranski krompir

Velika većina ljudi na Mediteranu krompir začinjava najčešće ruzmarinom. Ako vas je put naveo u Grčku verovatno ste imali prilike da degustirate pečeni ili kuvani krompir  u kombinaciji sa origanom, mlevenom slačicom,bosiljkom i peršunom.Kažu da je ovako spremljen krompir najslađi na svetu.

Informer

Grčka salata

Grčka salata i njeni začini

Ovu vrstu salate najčešće naručujemo kada smo na moru. Njeni tajni sastojci su (pored klasičnih paradajza, krastavca,luka, maslina) i origano, čubar, peršun i celer. Ukoliko ne možete naći čubar možete kao zamenu iskoristiti prstohvat sušenog Rtanjskog čaja.

Informer

Maslinovo ulje 

Špageti na grčki način

U skuvane špagete dodaju se pored maslinovog ulja i bosiljak, origano, estragon i seckani feferoni.Pazite samo da ne predozirate sa začinjavanjem jela, jer je harmoničan odnos u mešavini ono što mu daje prepoznatljivu aromu. Ovo se naročito odnosi na origano koji ima jak i dominantan miris i ukus, ako i na feferone poznate po ljutini.