Autor: Informer.rs

20.08.2024.

16:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Recept za domaći pinđur! Bez konzervansa bolji je i od ajvara - Sprema se brzo!

Pinđur je neizostavan specijalitet zimnice u našim krajevima. Iako potiče iz Makedonije, recept za pinđur je brzo osvojio ceo Balkan i danas svaka domaćica ima svoj način pripreme ovog ukrasnog namaza. Osnovni sastojci su paprike i paradajz, dok se ostali dodaci prilagođavaju ličnom ukusu.

Ovo je recept bez konzervansa, što znači da namaz treba da čuvate u frižideru.

Informer

 

Priprema:

Ispecite paprike, oljuštite ih, dobro ocedite i potom ih isecite na tanke trake ili sitno naseckajte. Paradajz oljuštite, iseckajte i kuvajte sa šećerom dok se masa ne reduce na pola. Zatim dodajte paprike, ulje, so, beli luk i peršun, i pržite sve dok ne postigne željenu gustinu. Na kraju, dodajte sirće, kratko prokuvajte, i potom sipajte u vruće tegle. Ostavite tegle u mlakoj rerni preko noći da se formira korica. Pre nego što zatvorite tegle, dodajte po malo ulja u svaku, zatvorite ih i čuvajte na hladnom mestu.