13.08.2023.

07:59

Foto: Shutterstock

Magazin

Šta je zajedničko kinoi, sočivu, integralnom pirinču i spanaću? Zbog ovoga ih svi nutricionisti preporučuju

Kada se radi o ishrani, mnogi ljudi su u nedoumici koje namirnice bi mogli da konzumiraju, kako bi unosili dovoljno proteina, a da se ne radi o mesu. 

Nekima meso jednostavno ne prija, drugi ne žele da ga jedu iz uverenja, pa je svakako važno naći mu adekvatnu zamenu. 

Ukoliko niste znali, pojedine biljke su odličan izvor proteina, jer osim toga u paketu donose i vitamine, vlakna kao i vredne antioksidanse.

Detaljnije o biljnim proteinima i u kojim namirnicama ih možete naći, objasnila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Kada se pomenu proteini i njihov unos, prva asocijacija je meso, dok su proteini iz biljaka dugo bili manje zastupljeni, skoro nepoznati. Kako su nam sve dostupnije biljke koje znamo kao "superhrana", proteini iz mesa se mogu efektno zameniti.

Biljni proteini, sa sobom nose i preko potrebna vlakna i minerale. Na listi zdravih nutrijenata nalaze se i omega tri masne kiseline, zdravi ugljeni hidrati i namirnice koje su jednako zdrave, a bez glutena, za sve one koji ga ne tolerišu.

Informer

integralni pirinač

Sočivo je odličan izvor biljnih proteina, vlakana, gvožđa, i drugih hranljivih materija. Može se koristiti u raznim jelima, kao što su čorbe, salate, ili prilozi.

Tofu, sojino mleko i drugi sojini proizvodi su izvrsni izvori proteina, a takođe su i odlična zamena za mlečne proizvode za vegetarijance i vegane.

Kinoa sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina, što je retko kod biljnih izvora. Ova superhrana je bogata proteinima, vlaknima i drugim hranljivim materijama.

Integralni pirinač, ječam, heljda, ovas i druge integralne žitarice takođe su dobri izvori proteina. Ove žitarice su bogate vlaknima i ostalim hranljivim sastojcima.

Spanać i zeleno lisnato povrće. Iako ne sadrže toliko proteina kao prethodno navedene namirnice, spanać i drugo zeleno lisnato povrće i dalje predstavljaju dobar izvor biljnih proteina, uz obilje vlakana, vitamina i minerala.

Čia i lanene semenke su bogate proteinima, omega-3 masnim kiselinama i vlaknima, i savršen su dodatak kašama, smutijima i jogurtu.

- Uprkos ovim prednostima, važno je napomenuti da bez obzira na to da li unosite proteine iz biljnih ili životinjskih izvora, ključno je održavati uravnoteženu i raznovrsnu ishranu kako bi se osigurao unos svih potrebnih hranljivih materija. Kombinovanje različitih izvora proteina u ishrani može doprineti postizanju optimalne ishrane i dobrobiti organizma - ističe nutricionistkinja.