Autor: Informer.rs

12.09.2023.

17:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Stidite se zato što ste debeli ili depresivni? Nemojte! Evo šta kaže psiholog

Danas se smatra da su debeli ljudi lenji i bez karaktera. A oni često traže magični lek ne želeći da se potrude da izgube višak kilograma. 

 Doktor Eron E. Kerol je rekao da je on sam imao ta uverenja i podelio je svoja iskustva.

Opisujući sopstveni slučaj, on je naveo da je verovao da mu, ako je dovoljno jak, lekovi nisu potrebni. Ali 2021. godine, kada je bio pod velikim stresom, imao je napad panike na odmoru i otkotrljao se niz planinu.

- Prebacili su me helikopterom u bolnicu, uznemirivši mojusuprugu i prijatelje. Bilo je jasno da mi nije dobro. Moj doktor je preporučio jedan antidepresiv. Iako sam bio skeptičan da će to pomoći, pokušao sam. Pogrešio sam što sam sumnjao. Lek je imao izuzetan uticaj na moje raspoloženje i skoro svi oko mene su primetili razliku. Bio sam optimističniji, druželjubiviji i angažovaniji. Bio sam primoran da ponovo razmislim zašto sam izbegavao da uzimam lek tako dugo. Mislim da je to zato što sam lek shvatio kao priznanje neuspeha - naveo je lekar.

Zatim je podelio i kako se borio protiv gojaznosti:

Informer

Naveo je i da, uprkos napretku nauke, još uvek ne znamo zašto neki ljudi, čak i kada očajnički pokušavaju, ipak ne mogu da smršaju.

On je rekao i da je krivio sebe što ne može da izgubi kilograme. Bio je toliko obeshrabren da mu je to narušilo mentalno zdravlje. Osećao se neuspešnim i bio je pun besa.

Problem sa viškom kilograma rešio je tako što je zamolio porodičnog lekara da mu prepiše preparat koji može da mu pomogne da izgubi kilograme. Uz taj preparat i fizičku aktivnost uspeo je da se reši viška kilograma.

Poručio je svima da ne odustaju  i da se ne stide svojih slabosti, već da potraže pomoć i podršku ako se suočavaju sa izazovima kao što su depresija i anksioznost ili višak kilograma.