06.11.2023.

20:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Kako da se ne ugojite kada uđete u tridesete? Hranite mišiće, a ne salo

Sa 20 godina je svakoj devojci lako da po potrebi skine višak kilograma čak i ako ne vežba, ali onima sa 30 duplo je teže. Razlog za to su godine, tj. gubitak mišićne mase koji je neminovan kako starimo, i usporen metabolizam

- Što je mišićna masa veća, to ćemo sagoreti više kalorija. Mišićna masa počinje da se smanjuje oko 30. godine, a još brže kada uđemo u četrdesete. Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, našem telu će trebati manje kalorija da se ugoji, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zameniće masno tkivo - objašnjava dr Kerolin Apovijan, direktorka Centra za nutricionizam i kontrolu telesne težine u Bostonu.

Informer

 

Osim toga, krivci za sklonost gojenju i otežano mršavljenje, kako starimo, jesu i hormonalne promene, stres i manjak sna zbog sve većih odgovornosti i obaveza.

Kako da sprečimo smanjenje mišićne mase?

* Radite vežbe sa tegovima bar dva puta nedeljno, a vremenom povećavajte težinu tegova i intenzitet vežbanja. 

* Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima. Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba, živinsko meso i biljni proizvodi poput leblebija, orašastog voća i semenki.

Informer

 

* Naspavajte se, jer san omogućava telu da se oporavi i mišićima da se obnove.

- Važno je i da ne preskačete obroke, jer ćete sa sledećem obrokom uneti više kalorija nego što vam treba. Najbolje je jesti češće, i to manje porcije hrane koje sadrže proteine i vlakna. Ako jedete redovno, imaćete energije za trening snage, metabolizam će vam raditi dovoljno brzo i nećete biti u iskušenju da preterate s jelom - savetuje dr Apovijan.