10.01.2024.

15:30

Foto: Shuterstock

Magazin

Istopite kilograme nakon prazničnog prejedanja! Ovaj napitak će vas vratiti u normalu

Opšte je poznato da jabukovo sirće ima mnoge benefite i da odlično deluje na čitav organizam. Očuvanje imuniteta, pomoć kod visokog holesterola i pritiska i regulisanje šećera u krvi, samo su neke od stvari kod kojih vam je jabukovo sirće veoma korisno.

Takođe, ubija bakterije, čisti toksine iz krvi, pomaže kod prehlade i gripa, kao i problema s probavom i urinarnim infekcijama. Često se koristi i kao pomoć pri mršavljenju i detoksikaciju organizma, što je mnogima glavna želja nakon prazničnih trpeza. 

Umesto da ga kupujete, jabukovo sirće možete lako napraviti i kod kuće. 

Sve što je potrebno jeste da izdvojite zdrave i zrele plodove jabuka, operite ih i očistite od peteljki i koštica. Zatim "meso" jabuka narezati na manje komade i staviti ih u staklenu teglu, tako da se ispune tri četvrtine. Jedna četvrtina treba da ostane prazna, jer će tokom fermentacije doći do penušanja i stvaranja gasova.

Kad ste u teglu stavili narezane jabuke dodati šećer - 100 grama na jedan kilogram. Ako su jabuke slatke sorte, možete dodati i manje šećera, primera radi 80 grama. Potom dodati 1 dl vode (može i manje ako ste u teglu stavili sok koji su jabuke pustile). Pazite da jabuke budu ispod nivoa tečnosti.

Informer

jabuke

Tada drvenom kutlačom promešajte sadržaj tegle i prekrijte je gazom. Stavite je na toplo mesto, jer će to ubrzati fermentaciju, koja traje između 10 i 15 dana. Tokom fermentacije jabuke se podižu, a tečnost postaje mutna. Znaćete da je proces završio kad jabuke padnu na dno, a tečnost se razbistri. Tada preostaje samo da procedite sirće. Ako želite da je bistriji, ponovite postupak nekoliko puta tokom 10 dana.

Kad je vaše domaće jabukovo sirće bude spremno, možete ga iskoristiti kao pomoć pri mršavljenju ili za detoksikaciju organizma.

Za pomoć kod dijete i detoksikacije organizma popijte tri puta dnevno čašu, s tri decilitra mlake vode, u koju ste dodali kašiku - dve jabukovog sirćeta. Ako vam je ukus odbojan, dodajte kašiku meda ili javorovog sirupa ili četiri kapi stevije. Ovaj napitak uzimajte minimalno nedelju dana, a maksimalno do dva meseca.