Autor: Informer.rs

23.01.2024.

16:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovu hranu nikako ne treba da jedete pre spavanja! Osetićete posledice

Nutricionisti i drugi zdravstveni radnici nude mnogo saveta o tome kako da izbegnete hranu koja će najverovatnije izazvati jutarnje nadimanje ako se jede pre spavanja.

Kada su u pitanju kasni obroci, trebalo bi da uzmete u obzir dva glavna faktora – debljanje i nesanicu. Da li će vas ono što jedete dovesti do toga da nagomilate višak kilograma ili da budete budni noću zbog stomačnih problema?

Informer

 

Postoji nekoliko namirnica koje svakako treba izbegavati uveče.

Prva na listi hrane za izbegavanje u noćnim satima je - masni hamburger.

Hmburgeri mogu da uzrokuju jutarnju nadutost, ali i probavne smetnje koje bi mogle da vas spreče da zaspite. Naime, višak masnoće može da izazove stomačne i probavne tegobe koje mogu da vas drže budnim noću ili da izazovu žgaravicu.

Još jedan noćni neprijatelj sistema za varenje je testenina. Testenina sa sosom je ukusno jelo za večeru i može se pripremiti na različite načine. Ali, ako planirate da pre spavanja jedete testeninu sa kiselim sosom od paradajza, razmislite dvaput.

To nije idealna hrana uveče jer se testenina najčešće pravi od rafinisanih ugljenih hidrata koji se brzo razgrađuju i skladište u telu kao mast. Isto tako, kiseli sosovi se teže i duže vare i mogu da opterete stomak.

Ako ipak nameravate da je jedete pre spavanja, razmislite o testenini od celih žitarica i izostavite masne sosove, kao i paradajz.

Informer

Treći problem je začinjena hrana - ljute sosove, papriku ili drugu ljutu hranu ne treba jesti pre spavanja, jer će to verovatno dovesti do lošeg varenja tokom noći.

Začinjena hrana može izazvati žgaravicu i refluks, a to može da izazove nemir i bol u stomaku i da vas spreči da zaspite.

Pre spavanja treba izbegavati i mlečne proizvode, posebno sir. Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem laktoze, kao što su feta i rikota, su mlečni proizvodi koje bi tebalo da izbegavate kasno uveče.

Ovi proizvodi su često povezani sa nadimanjem, lošim varenjem i drugim stomačnim tegobama kada se jedu neposredno pre spavanja, najčešće zbog laktoze.

Međutim, neki mlečni proizvodi prirodno imaju manje laktoze ili su dostupni u verzijama bez laktoze, tako da možda neće izazvati nadimanje. Ako baš morate da jedete uveče, najbolje je da izaberete takvu vrstu sireva.