Autor: Informer.rs

22.03.2024.

08:50

Foto: Shutterstock

Magazin

Nutricionisti otkrili koja hrana je najgora za probavu! Povećava rizik od mnogih bolesti

Nijedna od ovih namirnica vam neće štetiti ako ih jedete povremeno i umereno, ali gastroenterolozi, lekari koji su specijalizovani za održavanje zdravih creva i probavnog trakta, otkrili su koje namirnice treba izbegavati.

Proteinske pločice

Prve na listi su proteinske pločice. Neke od njih su napravljene od pravog voća i orašastih plodova i bolje su od drugih.

Ali doktorka Harmoni Alison, gastroenterolog u medicinskom centru Tafts, kaže da nikada ne jede visoko obrađene proteinske pločice.

One mogu dovesti do nadimanja i gasova.

- Nikad ne jedem proteinske pločice. Obično su visoko obrađene i sadrže mnogo aditiva koji su loši za vaše zdravlje. Istu količinu proteina možete dobiti u šoljici mleka, porciji putera od kikirikija, orašastih plodova ili semenki bundeve - navela je doktorka.

Informer

proteinske pločice

Crveno meso

Gastroenterolozi upozoravaju ljubitelje crvenog mesa da budu posebno oprezni.

Ona je dodala da isto važi i za mesne proizvode poput viršli i narezaka.

Informer

crveno meso

Pržena hrana

Kao što se i očekivalo, ova lista takođe uključuje svu prženu hranu.

- Studije su pokazale da ulje za prženje može negativno da moduliše crevni mikrobiom, što dovodi do ateroskleroze, odnosno akumulacije masti i drugih supstanci na zidovima arterija - objasnio je doktor Mahmud Ganum, istraživač mikrobioma.

Dodao je da ovo nakupljanje masti može, nakon nekog vremena, da dovede do srčanog udara i moždanog udara.

Informer

pržena hrana

Gazirana pića

Ako redovno konzumirate  bilo koju  vrstu zašećerenog gaziranog pića, možda je vreme da se oslobodite te navike.

- Ova pića su povezana sa hroničnim stanjima, kao što su dijabetes i srčana oboljenja -upozorio je doktor Sajmon C. Metjuz, gastroenterolog u Džon Hopkinsu.

- Pored toga, ona su često povezana sa izazivanjem gastrointestinalnih simptoma nadimanja, podrigivanja i refluksa - dodao je ;Metjuz, a prenosi Huffington Post.

Informer