Magazin
Počnite da dodajete ove začine u jela! Ubrzavaju metabolizam i podstiču mršavljenje
Krutika Nanavati, registrovani dijetetičar i nutricionista, navela je tri začina koji ubrzavaju metabolizam, i koje bi trebalo uključiti u obroke u vežoj meri.
To su : cimet, aleva paprika i đumbir.
Cimet
Cimet, osim svog divnog ukusa, privukao je pažnju zbog svog potencijala da ubrza metabolizam kada se uključi u obroke.
Studije sugerišu da ovaj začin može imati pozitivan uticaj na nivo šećera u krvi, potencijalno povećavajući osetljivost na insulin. Poboljšana funkcija insulina može doprineti boljoj regulaciji metabolizma i korišćenju energije u telu.
Dodavanje cimeta obrocima ne samo da daje topao i aromatičan ukus, već i uvodi prirodan način bez kalorija za potencijalnu podršku metaboličkom zdravlju.
Aleva paprika
Aleva paprika takođe ima svojstva koja podstiču metabolizam, što je čini vrednim dodatkom jelima.
Pokazalo se da aktivno jedinjenje u ovojpaprici, kapsaicin, povećava termogenezu – proces u kome telo proizvodi toplotu i troši više energije. Ova povećana metabolička aktivnost može doprineti privremenom povećanju sagorevanja kalorija i oksidacije masti.
Takođe podiže nivoe endorfina, što dovodi do poboljšanog raspoloženja.
Uključivanje aleve paprike u obroke ne samo da daje pikantnost, već može ponuditi i prirodno i ukusno sredstvo za podršku ciljevima upravljanja težinom.
Đumbir
Đumbir, slavan zbog svog posebnog ukusa i lekovitih svojstava, povezan je sa efektima ubrzavanja metabolizma kada se unosi u obroke.
Pored toga, đumbir je povezan sa poboljšanim varenjem i smanjenim osećajem gladi, indirektno podržavajući napore u kontroli težine. Uključivanje đumbira u obroke ne samo da daje jedinstven i pikantan ukus, već nudi i potencijalni podsticaj metaboličkim procesima.
Nanavati zaključuje da su cimet, kajenski biber i đumbir začini koji su pokazali prednosti u kontroli težine, doprinoseći ubrzanom metabolizmu, stabilizovanom nivou šećera u krvi i poboljšanoj termogenezi, prenosi She Finds.