21.04.2024.

17:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Dijeta sa svežim povrćem! Za mesec dana četiri kila manje, ovo je detaljan jelovnik

Sveže povrće je zdravo, hranljivo i ne goji. Dijetom koja se zasniva na povrću, koju zovu još i "dijeta sa salatom", za mesec dana možete da smršate četiri kilograma, ali i da regulišete problem s probavom.

Povrće je bogato vlaknima, koja olakšavaju rad creva i pospešuju mršavljenje jer usporavaju apsorpciju šećera.

Dijeta sa salatom traje četiri nedelje i ima precizan sedmodnevni jelovnik koga treba da se pridržavate. Dnevno se u proseku unosi oko 1.300 kalorija, a uz povrće, dozvoljeni su i nemasni mlečni proizvodi, riba, nemasno meso, voće, ceđeni voćni sok i integralni hleb.

Informer

Birajte pametno

Možete da koristite morsku so, jer sadrži manje natrijuma, a poznato je da natrijum zadržava tečnost, što se loše odražava na liniju, ali i vinsko ili jabukovo sirće za preliv.

Ponedeljak

Doručak: 2,5 dl mleka sa tri kašike muslija
Užina: čaša soka od pomorandže
Ručak: salata s mahunarkama, 40 g integralnog hleba, 200 grama voća
Večera: zelena salata, 150 g ribe pečene u foliji, 200 g voća

Utorak

Doručak: 2,5 dl mleka, tri kriške integralnog tosta
Užina: 200 g voća
Ručak: salata s paprikom, 200 g voća
Večera: zelena salata ili šargarepa, 50 g integralnog kuvanog pirinča, 75 g kuvanog povrća za rusku salatu (šargarepa, grašak, krompir) s maslinovim uljem i 200 g voća

Informer

Salate tope masti

Sreda

Doručak: čaša jogurta sa tri kašike muslija
Užina: čaša soka od pomorandže
Ručak: 100 g nemasnog mlevenog mesa, 200 g krompira, kuvano jaje, 70 g integralne testenine, jedan paradajz, 200 g voća
Večera: salata od od paradajza i krastavaca, 50 g spanaća kuvanog na pari, 200 g voća

Četvrtak

Doručak: 2,5 dl mleka, četiri kriške integralnog tosta
Užina: 200 g voća
Ručak: 100 g nemasnog mlevenog mesa, 200 g krompira, kuvano jaje, 40 g integralnog hleba, 200 g voća
Večera: 50 g integralnog hleba, juneća šnicla na žaru, zapečeno povrće (patlidžan, tikvice)

Informer

Malo ribe, malo povrća

Petak

Doručak: čaša jogurta sa tri kašike muslija
Užina: čaša soka od pomorandže
Ručak: kuvani pirinač, paradajz, 200 g voća
Večera: salata od paradajza i krastavca, 150 g pečene ribe, zapečeni patlidžani

Subota

Doručak: 2,5 dl mleka, tri kriške integralnog tosta
Užina: 200 g voća
Ručak: 100 g graška skuvanog u slanoj vodi, krastavac, 200 g voća
Večera: sirovo povrće, supa od povrća sa 30 g mahunarki i 30 g testenine ili pirinča, 200 g voća

Nedelja

Doručak: čaša jogurta, tri kriške integralnog tosta
Užina: čaša soka od pomorandže
Ručak: 30 g integralne testenine, paradajz, 50 g graška, 50 g šunke ili pršute, 200 g voćne salate
Večera: zelena salata, dva tvrdo kuvana jaja, kuvano povrće (spanać, karfiol), 200 g voća