21.04.2024.

10:10

Foto: Shutterstock

Magazin

3 važna razloga zašto neki krastavci dolaze umotani u plastičnu foliju! Nije samo zbog očuvanja svežine

Mnogi ljudi su ljubitelji krastavaca, naročito u proleće i leto, kada nam pružaju sjajno osveženje. 

Krastavci dolaze u nekoliko različitih sorti i dok se jedne prodaju u "svežem" obliku, druge dolaze umotane u plastičnu foliju. 

U pitanju je engleski krastavac, a postoje određeni razlozi zbog čega se oni pakuju baš na ovaj način.

1. Plastična folija pomaže da zadrži vlagu

Engleski krastavci imaju tanku koru, što ih čini podložnim gubitku vlage, dok su na policama sa namirnicama. Plastična folija pruža kori da zadrži vlagu i svežinu unutar krastavca, navodi "Simply Recepies".

2. Plastična folija sprečava ogrebotine

Problem sa engleskim krastavcima sa tankom korom je njihova sklonost da budu oštećeni prilikom transporta. Ne samo da kupci više vole neoštećene proizvode, ove izbočine i ogrebotine mogu da dovedu do buđi i truleža, što je jedan od razloga zašto FDA preporučuje kupovinu voća i povrća koje nije izlomljeno ili oštećeno.

Informer

krastavac

3. Plastična folija zadržava kiseonik koji izaziva propadanje

Verovali ili ne, kiseonik ubrzava kvarenje hrane jer većini mikroorganizama je potreban kiseonik za rast i razmnožavanje. Kiseonik takođe izaziva oksidaciju, koja krastavce postaje braon. Baš kao što plastični omotač oko engleskih krastavaca zadržava vlagu, takođe zadržava kiseonik napolju, čime usporava brzinu propadanja.

Kako čuvati krastavac?

Najbolji način da krastavci ostanu sveži kod kuće je da ih čvrsto umotate plastičnom folijom. Čuvajte ih u najtoplijem delu frižidera - napred, najudaljenije od rashladnih elemenata i nemojte da ih perete, dok ne budete spremni da uživate u njima.

Kada ih isečete, držite ih umotane u plastiku, a bilo bi dobro da ih dodatno stavite u vreću ili kutiju, koji se mogu ponovo zatvoriti, kako biste smanjili količinu izlaganja kiseoniku.