Autor: Informer.rs

28.05.2024.

06:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Srbi obožavaju da jedu najgori doručak! Holesterol raste, srce slabi- Ne slutimo šta radimo organizmu!

Svi već znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Na kraju krajeva, svi mi volimo da uživamo u ukusnom, zasitnom i hranjivom obroku koji će nas održati punim energije do ručka. 

Možda nije iznenađujuće što najzdraviji izbori doručka sadrže kombinaciju proteina, vlakana i zdravih masti kako bi vas održali sitim do ručka, uz umerenu količinu neprerađenih ugljenih hidrata za energiju.

Ipak, ne ispunjavamo svaki put ovaj kriterijum i često već samo par sati nakon doručka osetimo ogromnu glad

Postoje određeni obroci koji se često smatraju zdravim, ali zapravo mogu biti vrlo nezdravi. Evo nekoliko opcija koje biste trebali izbegavati za doručak.

Informer

Slatke ili visoko rafinisani žitarice

Iako zvuče ukusno i hrskavo, većina slatkih žitarica neće vas dugo držati siti. Obično su pune šećera i siromašne proteinima, što brzo podiže nivo šećera u krvi, dovodeći do razdražljivosti i gladi nakon što insulin, hormon koji smanjuje nivo šećera u krvi, počne da deluje. Čak i nezaslađene žitarice poput kukuruznih ili pšeničnih pahuljica obično su siromašne proteinima, pa iako sadrže manje dodatog šećera, nisu najbolji izbor za doručak.

Palačinke

Iako su ukusni, palačinke i vafli nisu najbolji način da započnete dan. Često se prave od rafinisanog belog brašna i posipaju puterom i sirupom, koji su praktično čisti šećer. To znači da su palačinke i vafli visokokalorični, masni i puni šećera, ali siromašni proteinima i vlaknima, pa iako vas mogu brzo zasititi, neće vas dugo držati sitim, prenosi "Healthline".

Hleb s puterom

Hleb s puterom je jednostavan i lak doručak. Sve što vam treba je parče hleba i malo putera, i dobijate hrskav, slani doručak. Međutim, ovaj izbor neće vas dugo održati sitim zbog nedostatka proteina. Većina kalorija u hlebu s puterom dolazi od ugljenih hidrata u hlebu i masti iz putera. Da biste dodatno poboljšali nutritivni sadržaj, dodajte iseckano povrće poput paradajza, krastavca ili zelene salate.

Informer

Prerađeni mesni proizvodi

Gotovo svi mesni proizvodi su visoko prerađene - to uključuje slaninu, kobasice i šunku. Ovi proizvodi su puni soli, što može povećati krvni pritisak i holesterol kod osoba osetljivih na so. Takođe sadrže i druge aditive poput nitrita. Mnogi se opredele za ovako jak doručak jer može dosta dugo da nas drži sitima. 

Na našim prostorima je posebno poznat doručak koji sadrži neki mesni proizvod, što nikako nije dobro za sam početak dana. 

Gotovi smutiji

Neki gotovi smutiji, uglavnom su sastavljeni od šećera i obično se prave od praha ili mešavina umesto svežih sastojaka. Nažalost, smutiji obično imaju malo proteina, pa vas neće dugo držati sitima. Ako svratite u restoran sa smutijima za doručak, pitajte za dodatni protein u prahu ako je moguće, i potražite ukus bez dodatog šećera. Kod kuće možete lako napraviti zdraviji smuti kombinujući zdrave sastojke poput lisnatog zelenila, svežeg voća, orašastih plodova, semena, ovsenih pahuljica, mleka i proteina u prahu.