• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.05.2024

12:30

Ovakav doručak izbegavajte! Nutricionisti otkrili koliko je štetna takva kombinacija namirnica

Shutterstock

Zdravlje

Ovakav doručak izbegavajte! Nutricionisti otkrili koliko je štetna takva kombinacija namirnica

Podeli vest

Stručnjaci su otkrili koje to namirnice treba da izbegavamo za doručak koje imaju štetno dejstvo, posebno kada je reč o insulinskoj rezistenciji i zdravlju creva.

Neke namirnice koje jedemo za doručak mogu da imaju štetno dejstvo na naše zdravlje, posebno kada je reč o insulinskoj rezistenciji i zdravlju creva. Doručak koji je često bogat rafinisanim šećerima, nezdravim masnoćama i aditivima, može da dovede do neravnoteže u nivou šećera u krvi i upala u telu. 

Razumevanje načina na koji ovi ovi obroci utiču na naše zdravlje ključno je za donošenje zdravih odluka koje utiču na naše celokupno zdravlje. Stoga su dijetolozi, Mišel Sari i Dana Elis Hunes, kao i fitnes trener, Šana Abraham otkrile neke od najgorih opcija za doručak koje loše utiču na zdravlje creva i mogu da uzrokuju insulinsku rezistenciju.

1. Pekarski proizvodi

Mnogi pekarski proizvodi, poput peciva, mafina i slatkog hleba, obično imaju visok nivo dodanih šećera. Takođe, imaju nizak nivo esencijalnih nutrijenata poput vitamina, minerala i antioksidansa. Konzumacija doručka u kojem nema dovoljno hranjivih materija može da dovedeo do neravnoteže u zdravlju creva.

Foto: Shuterstock

 

"Peciva su krcata masnoćama i šećerom, a nijedan od njih nije koristan za vaše zdravlje. Umesto da svratite u kafić na pecivo, pobrinite se da ujutro imate nešto pripremljeno za sebe. Napravite tost i na njega stavite sav prirodni maslac od kikirikija i banane", rekla je dijetolog za SheFinds.

2. Prerađeno meso za doručak

Prerađeno meso za doručak često sadrži aditive, kao što su nitrati, nitriti, konzervansi i veštačke arome. Ovi dodaci mogu da poremete ravnotežu crevnih bakterija i doprinesu upalama u probavnom sistemu, što sa vremenom može da dovede do zdravstvenih problema creva.

"Sva prerađena mesa povezana su sa povećanim rizikom od raka debelog creva i drugih karcinoma, uključujući rak želuca", objašnjava Hunes.

Prerađeno meso uključuje mesne poslastice, salame, slaninu i gotovo sve što sadrži nitrate ili je dimljeno. "Jedna od najboljih stvari koje možemo da učinimo za naše zdravlje je da izbegavamo visoko prerađenu hranu", predlaže Hunes.

3. Beli hleb i peciva

Belom hlebu i raznim pecivima nedostaje sadržaj vlakana koji se nalazi u svežim žitaricama. Vlakna igraju ključnu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi i podstiču osećaj sitosti. Nedostatak vlakana u belom  hlebu i pecivima može da dovede do neravnoteže u zdravlju creva i doprinese otpornosti na insulin.

"Rafinisani ugljeni hidrati, poput belog hleba i peciva, nemaju vlakna i mogu da dovedu do brzih skokova i padova šećera u krvi. Odabir brašna od žitarica ili alternativnog brašna može da osigura održivu energiju i pomogne u mršavljenju", zaključuje Abraham.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?
Live TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?

Američki predsednik Džozef Bajden detaljno predstavio plan primirja u Gazi. Obe strane pozitivno reagovale. Poljska podigla navijaciju u nebo. Na samitu u Švedskoj Zelenski traži više naoružanja. Iran se sprema za prevremene predsedničke izbore. U toku je registracija kandidata. Izbori će se održati 28. juna. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Boris Bratina, filozof i pukovnik Velibor Stević. Uživo u program uključio se iz Nemačke i politikolog Andreja Lović, a iz Ukrajine ratni reporter Igor Damjanović.

01.06.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00