Autor: Informer.rs

20.07.2024.

11:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Šta jesti po vrućini? Izaberite hranu koja hladi telo

Ajurveda pokušava da proceni da li određena hrana ima efekat hlađenja ili zagrevanja unutar našeg tela, što utiče na naš metabolizam i varenje.

U kategoriju hladne hrane spada voće poput banana, jagoda, lubenica, kivija i kajsija. Nije iznenađujuće što je ono omiljeno tokom leta zbog svoje rashlađujuće prirode. 

Informer

 

 Mlečni proizvodi poput mleka i jogurta, kajmaka i sira takođe imaju rashladni efekat na telo.

Informer

voćni jogurt

Svi proizvodi od soje uključujući sojino mleko i tofu pripadaju ovoj kategoriji, kao i nekoliko toplih napitaka poput zelenog čaja.

Informer

Hladna hrana pomaže u čišćenju toksina i zauzvrat pruža umirujući efekat na telo. 

Treba znati i da je povrće kao što su pečurke, paradajz, špargle i zelena salata lako svarljivo tokom letnjih meseci zbog njihove inherentno hladne prirode.

Informer

Prema BN Sinhi, stručnjaku za ajurvedu, neophodno je napomenuti da konzumiranje hrane bez uzimanja u obzir nečijeg tipa tela može imati štetne efekte na zdravlje i učiniti nas podložnijim bolestima, prenosi food.ndtv.